Tonårstjejer inflytelserikare än någonsin?

Även om bara 6% av alla svenskar bloggar så blomstrar bloggkulturen bland landets tonårstjejer. Två av tre 12-24 åringar har skrivit eller skriver på sin blogg 1-3 gånger i veckan och tre av fyra läser andras bloggar.

Hela 93 procent av flickorna i åldern 12-15 år läser andras bloggar, 78 procent i åldern 16-25 år. Bloggandet har helt enkelt blivit en av de allra vanligaste aktiviteterna bland unga kvinnor, vilket också innebär att en stor andel av det innehåll som produceras på internet görs av tonårstjejer för andra tonårstjejer (1).

Det här har åtminstone gjort mig lite nyfiken. Kanske inte för att jag som 41-åring har något större utbyte av bloggarna, utan för att jag är nyfiken på den sociala dynamiken i nätverken. Dessutom ger det en intressant inblick i tonåringars liv idag. Kanske är jag också lite avundsjuk för att bloggar inte fanns när jag var 14 år – istället spenderade jag timmar i telefonen med kompisar varje dag.

Utan någon skam i kroppen kastade jag mig i alla fall över tre söta tonårstjejer som satt bredvid mig på fiket tidigare idag. Jag var så himla nyfiken på hur de använder sociala medier – och om de bloggar. Jodå, Josefin bloggar, men inte hennes två kompisar. Däremot läser de alla tre andra tjejers bloggar – för det är mest tjejer som bloggar. Killar spelar mest spel.

-“Vad skriver ni och era kompisar om i era bloggar”, undrade jag. -”Vad som händer, vad man gör på dagarna och lite skvaller och så”, svarade tjejerna. –”Men, varför använder ni inte Facebook till det istället”, undrade jag. Tjejerna berättade att de är på Facebook också, men att det inte finns så mycket plats att skriva där. –”Det är mest för att göra korta uppdateringar”, sa en av tjejerna.

På vägen ut ur köpcentret stötte jag på ytterligare tre tonårstjejer som sålde smycken i välgörenhetssyfte. Jag passade på att fråga dem också. Ingen av dem bloggade. –”Varför inte”, frågade jag. –”Tja, jag har inte tid, jag är på Facebook istället”, sa en av dem. -”Varför tror du att andra tjejer bloggar då”, sa jag. –”Kanske för att de vill ha uppmärksamhet eller vill snacka av sig känslor eller så”, menade en annan.

Jag nöjer mig här med att konstatera att det är helt uppenbart att bloggandet har fått en viktig social och identitetsbyggande funktion, utan att gräva vidare i socialpsykologiska teorier. Däremot visade en nyligen publicerad amerikansk undersökning att tonårstjejer idag har blivit viktiga kontaktytor för information gällande varumärken (2). De söker information från ett stort antal källor och använder en kombination av personliga kontakter och sociala medier. Studien visar att vänskap spelar en stor roll i tonårstjejernas inköpsbeslut. Hela 77% säger att deras inköp påverkats av deras vänner och 73% av tjejerna som gillar ett varumärke kommer att rekommendera det till deras vänner. Efter sina vänner är modemagasin (68%) och annonser (58%) deras viktigaste informationskälla om produkter och varumärken. En stor del säger också att de influeras av vad andra skriver i sociala medier och 48% menar att de själva kan tänka sig rekommendera ett varumärke online.

Kika gärna in på Josefins blogg om du är nyfiken på vad som skrivs. Den finns på http://josefinliindholm.blogg.se

Mer information om tjejer och internet finns också i Fritidsforums projekt, som är sponsrat av Ungdomsstyrelsen. Undersökningen finns att ladda ner i sin helhet på http://www.fritidsforum.se/projekt

(1) Svenskarna och Internet 2010, http://www.iis.se/docs/SOI2010_web_v1.pdf

(2) ”Teen Girls: Influence, Involvement and Empowerment”, Varsity Brands and the Ketchum Global Research Network. Online undersökning med 1,016 tonåriga tjejer i åldern 13 till 18 i USA i juli 2010. Mer läsning finns också på http://www.marketingprofs.com/charts/2010/4056/teen-girls-and-brands-social-vocal-and-influential