Effekterna av kommunikation och påverkan en utmaning redan 1969

”Den som ser på den mängd masskommunikation som via TV, radio, press, affischer och film dagligen strömmar ut över befolkningen säger sig förståeligt nog att information och påverkningsförsök i sådana mängder måste ha avsevärda effekter. De som sysslar med informationsspridning upplever kanske snarare mängden av information som besvärande och tycker att de effekter som de önskar många gånger blir osäkra och i varje fall svåra att konstatera.”

Ur ”Kommunikation och påverkan”, s9, Novak och Wärneryd, 1969

Att se effekterna av kommunikation och påverkan var enligt Novak och Wärneryd en viss utmaning redan när deras bok ”Kommunikation och Påverkan” kom ut år 1969. En bok som under många år var en väl ansedd och ofta refererad bok inom området.

1969 var för övrigt samma år som Neil Armstrong landsteg på månen, Beatles gjorde sitt sista officiella framträdande, jag föddes, kanal STV2 startades och Pippi Långstrump började sändas i svensk TV… och långt innan TV-reklam, radio-reklam, internet och sociala media.

Informationsbruset och komplexiteten har därefter bara ökat. Ändå är majoriteten av de kommunikationsmodeller vi arbetar med idag från 1900-talet. Gäller de fortfarande? Vilken betydelse har det ökade bruset för vilken och hur mycket information vi orkar ta till oss? Vad bestämmer vad vi tar till oss? Hur skapar vi bäst genomslag i allt detta brus?

Frågorna är många. Har du svaren?

Publicerat av

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and CEO of Inquentia, and as Executive Consultant fully focused on helping her clients surf the waves of accelerating change and navigate into the future through innovation, growth, and renewal. Always from a market and customer perspective, and together with the client team. She is also an author, blogger, and speaker within the areas of business strategy, trends, future, innovation, and change.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s