Lästips: Omvärldsanalys i praktiken

Lästips: Omvärldsanalys i praktiken

I en värld av allt snabbare förändring kan professionell omvärldsbevakning hjälpa varje företag att navigera bättre och snabbare. Oavsett om det gäller kommunikation och påverkan eller nya, intressanta affärsmöjligheter.

Omvärldsanalys i praktiken är en ganska elementär och praktiskt inriktad handbok som genom tips och enkla modeller hjälper dig att samla in och strukturera upp ditt material för bästa möjliga omvärldsanalys och understöd i beslutsfattandet.

Det handlar om att sammanställa väsentlig och relevant information i allt det informationsöverflöd som omger oss, att ställa rätt frågor till rätt källor och om att göra det på kort tid. Det handlar också om att se till att rätt personer får rätt information. VD vill troligtvis ha koll på olika faktorer i omvärlden som påverkar företagets konkurrenskraft på kort och lång sikt. Marknadschefen behöver ha koll på trender som påverkar värderingar och livsstil, media och marknadsföring (såsom exempelvis utvecklingen inom sociala medier), medan försäljningschefen troligtvis är mer intresserad av konkurrentsituationen och konkurrenternas erbjudanden.

Enkelheten i bokens framställning gör den oerhört användbar – både för dig som är ny på området och för dig som arbetat med omvärldsbevakning, analys och marknadsfrågor i många år.

Lästips:

Omvärldsanalys i praktiken, Linda Genf, Johanna Laurent, Liber, 2008

Länktips:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Omvärldsanalys

http://sv.wikipedia.org/wiki/Omvärldsbevakning

http://www.silobreaker.se/

http://www.netvibes.com/

http://www.kairosfuture.se/

http://trendwatching.com/

http://www.trendhunter.com/

http://www.scip.org/

http://www.lerdell.com/

http://esmerk.se/sv/

http://www.widenarrow.se/

 

 

 

About the author

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).