Lästips: Omvärldsanalys i praktiken

I en värld av allt snabbare förändring kan professionell omvärldsbevakning hjälpa varje företag att navigera bättre och snabbare. Oavsett om det gäller kommunikation och påverkan eller nya, intressanta affärsmöjligheter.

Omvärldsanalys i praktiken är en ganska elementär och praktiskt inriktad handbok som genom tips och enkla modeller hjälper dig att samla in och strukturera upp ditt material för bästa möjliga omvärldsanalys och understöd i beslutsfattandet.

Det handlar om att sammanställa väsentlig och relevant information i allt det informationsöverflöd som omger oss, att ställa rätt frågor till rätt källor och om att göra det på kort tid. Det handlar också om att se till att rätt personer får rätt information. VD vill troligtvis ha koll på olika faktorer i omvärlden som påverkar företagets konkurrenskraft på kort och lång sikt. Marknadschefen behöver ha koll på trender som påverkar värderingar och livsstil, media och marknadsföring (såsom exempelvis utvecklingen inom sociala medier), medan försäljningschefen troligtvis är mer intresserad av konkurrentsituationen och konkurrenternas erbjudanden.

Enkelheten i bokens framställning gör den oerhört användbar – både för dig som är ny på området och för dig som arbetat med omvärldsbevakning, analys och marknadsfrågor i många år.

Lästips:

Omvärldsanalys i praktiken, Linda Genf, Johanna Laurent, Liber, 2008

Länktips:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Omvärldsanalys

http://sv.wikipedia.org/wiki/Omvärldsbevakning

http://www.silobreaker.se/

http://www.netvibes.com/

http://www.kairosfuture.se/

http://trendwatching.com/

http://www.trendhunter.com/

http://www.scip.org/

http://www.lerdell.com/

http://esmerk.se/sv/

http://www.widenarrow.se/

 

 

 

Publicerat av

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and CEO of Inquentia, and as Executive Consultant fully focused on helping her clients surf the waves of accelerating change and navigate into the future through innovation, growth, and renewal. Always from a market and customer perspective, and together with the client team. She is also an author, blogger, and speaker within the areas of business strategy, trends, future, innovation, and change.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s