Kommunikationsdesign allt mer komplext

En avgörande del av kommunikation och påverkan är formgivning. Världens reklambyråer är dagligen fullt upptagna med att hitta rätt kommunikationsdesign för sina uppdragsgivare. Med kommunikationsdesign avses här formgivning av text och bild i syfte att påverka en mottagare genom t ex annonser, förpackningar, webbdesign, trycksaker och utbildningsmaterial. Det räcker alltså inte med ett verserat språk. Vill du kunna påverka din omvärld behöver du också paketera budskapet grafiskt för bästa möjliga genomslagskraft.

Hur skapar man då verklig genomslagskraft? Ett bra tips är att lära av de bästa. De bästa på global nivå hittar du bland vinnarna av Red Dot Design Awards. Det är världens största formgivningstävling, som sedan 1955 varje år utser vinnare inom de tre kategorierna produktdesign, kommunikationsdesign och designkoncept.

I år, 2010, har Red Dot Design Awards fått in 13 000 bidrag. Vinnarna presenteras på Red Dot galan den 8 december i Tyskland. Därefter ställs de vinnande bidragen ut på Design Zentrum Nordrein Westfahlen från den 9 december till 11 januari. Det är värt ett besök!

En av de slutsatser som har dragits inför årets tävling är att moderna former av kommunikation innebär en strukturell förändring av kommunikationsindustrin i takt med att allt fler läser digitala versioner av sin dagstidning, att appar gör det enklare att använda mobilt internet och att sociala nätverk via internet växer fram i snabb takt. Generellt ställer dagens och morgondagens många olika former av kommunikation allt större krav på formgivare och reklambyråer. I mina ögon gäller det även beställarsidan. Som marknads- eller kommunikationsansvarig behöver du en god insikt i det nya medielandskapet för att på bästa sätt nå dina målgrupper.

Mer om Red Dot Design Awards finns här: http://www.red-dot.de/

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Om8vQKgBRNU]

About the author

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).