Kommunikationsdesign allt mer komplext

En avgörande del av kommunikation och påverkan är formgivning. Världens reklambyråer är dagligen fullt upptagna med att hitta rätt kommunikationsdesign för sina uppdragsgivare. Med kommunikationsdesign avses här formgivning av text och bild i syfte att påverka en mottagare genom t ex annonser, förpackningar, webbdesign, trycksaker och utbildningsmaterial. Det räcker alltså inte med ett verserat språk. Vill du kunna påverka din omvärld behöver du också paketera budskapet grafiskt för bästa möjliga genomslagskraft.

Hur skapar man då verklig genomslagskraft? Ett bra tips är att lära av de bästa. De bästa på global nivå hittar du bland vinnarna av Red Dot Design Awards. Det är världens största formgivningstävling, som sedan 1955 varje år utser vinnare inom de tre kategorierna produktdesign, kommunikationsdesign och designkoncept.

I år, 2010, har Red Dot Design Awards fått in 13 000 bidrag. Vinnarna presenteras på Red Dot galan den 8 december i Tyskland. Därefter ställs de vinnande bidragen ut på Design Zentrum Nordrein Westfahlen från den 9 december till 11 januari. Det är värt ett besök!

En av de slutsatser som har dragits inför årets tävling är att moderna former av kommunikation innebär en strukturell förändring av kommunikationsindustrin i takt med att allt fler läser digitala versioner av sin dagstidning, att appar gör det enklare att använda mobilt internet och att sociala nätverk via internet växer fram i snabb takt. Generellt ställer dagens och morgondagens många olika former av kommunikation allt större krav på formgivare och reklambyråer. I mina ögon gäller det även beställarsidan. Som marknads- eller kommunikationsansvarig behöver du en god insikt i det nya medielandskapet för att på bästa sätt nå dina målgrupper.

Mer om Red Dot Design Awards finns här: http://www.red-dot.de/

Publicerat av

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and CEO of Inquentia, and as Executive Consultant fully focused on helping her clients surf the waves of accelerating change and navigate into the future through innovation, growth, and renewal. Always from a market and customer perspective, and together with the client team. She is also an author, blogger, and speaker within the areas of business strategy, trends, future, innovation, and change.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s