Hur dubbel väsentlighetsanalys bidrar till robust affärsstrategi

I allt strategiarbete har det blivit allt mer avgörande att förstå både företagets påverkan på samhälle och miljö, såväl som de ekonomiska konsekvenserna för företaget av denna påverkan. Det är här en dubbel väsentlighetsanalys (Double Materiality Analysis, eller DMA) kommer in i bilden.

En dubbel väsentlighetsanalys bidrar till en helhetssyn genom att tydliggöra hållbarhetspåverkan, finansiella risker och möjligheter som är förknippade med ESG-frågor (Environmental, Social, Governance).

Dubbel materialitetsanalys är egentligen inte svårare än att dokumentera hur ditt bolag påverkar omvärlden och hur omvärlden kommer att påverka ditt bolags lönsamhet. Det är dessutom framöver ett krav från EU.

En dubbel väsentlighetsanalys hjälper dig också att integrera dessa viktiga perspektiv i din kärnverksamhet och affärsstrategi. Det handlar om att sätta upp tydliga hållbarhetsmål och utveckla initiativ som tar itu med väsentliga frågor, till exempel att minska koldioxidutsläppen, förbättra arbetsförhållandena eller förbättra relationerna med lokalsamhället. Det handlar också om att identifiera möjligheter för att driva innovation och effektivitet.

Input till en robust affärsstrategi

Så här kan en dubbel väsentlighetsanalys hjälpa dig att skapa robust input till din affärsstrategi:

1. Identifiera viktiga påverkansområden

2. Engagera intressenter

3. Förbättra riskhanteringen

4. Identifiera möjligheter

5. Mätning av resultat

6. Skaffa konkurrensfördelar

7. Säkerställa efterlevnad av regelverk

8. Driva innovation och effektivitet

 

Låt oss titta lite närmare på var och en av punkterna ovan, en efter en.

1. Identifiera viktiga påverkansområden

En DMA identifierar kritiska ESG-frågor (Environmental, Social and Governance) som är väsentliga för din verksamhet. Genom att identifiera och förstå dessa områden kan du fokusera på var ditt företag kan göra den mest betydande positiva påverkan samtidigt som du identifierar potentiella risker och möjligheter som påverkar långsiktig hållbarhet och lönsamhet.

2. Engagera intressenter

Att engagera och involvera intressenter som kunder, anställda, investerare, myndigheter och andra representanter för kringliggande samhälle i DMA-processen ger ovärderliga insikter om deras förväntningar och farhågor i förhållande till er verksamhet. Detta engagemang kan bidra till att skapa ökat förtroende och säkerställa att din affärsstrategi överensstämmer med intressenternas förväntningar.

3. Förbättrad riskhantering

En DMA ger en grundlig förståelse för risker ur både finansiella och icke-finansiella perspektiv. Det gör det möjligt för företaget att identifiera och minska risker relaterade till klimatförändringar, resursbrist, regelförändringar och sociala frågor.

4. Identifiera möjligheter

En strukturerad utvärdering av de miljömässiga och sociala implikationerna av er affärsverksamhet kan bidra till att identifiera nya affärsmöjligheter. Det kan handla om att utveckla hållbara produkter och tjänster, utforska nya marknader eller att identifiera kundsegment som prioriterar hållbarhet.

5. Mätning av resultat

DMA kan hjälpa er att fastställa en utgångspunkt (baseline) som bidrar till att tydliggöra utvecklingen över tid. Regelbunden uppföljning och rapportering av framstegen mot hållbarhetsmålen säkerställer kontinuerliga förbättringar.

6. Få konkurrensfördelar

Att på ett effektivt sätt integrera dubbel väsentlighet i affärsstrategin kan fortfarande bidra till att differentiera ert företag från “massan”. Som ett ansvarsfullt och hållbart företag med ett gott rykte är det framförallt lättare att attrahera och behålla medarbetare, kunder och investerare.

7. Säkerställa regelefterlevnad

En DMA säkerställer att ditt företag är förberett för att uppfylla nuvarande och framtida krav och hjälper er navigera juridiska risker och risker för ert goda rykte och anseende.

8. Driva innovation och effektivitet

En DMA skapar i korthet en ökad förståelse för både risker och möjligheter för ert företag. Det kan handla om att identifiera möjligheter till att utveckla ny teknik och nya affärsmodeller. Det kan också handla om att identifiera möjligheter att förbättra resurseffektiviteten och sänka kostnaderna.

Ett bra verktyg för att påskynda din process

Ett bra verktyg för att påskynda din process är Ansaradas Double Materiality Assessment, som du kan komma igång med gratis.

De väljer exempelvis automatiskt ut de rätta ESG-frågorna för ditt företag och gör analysprocessen mer systematisk och intuitiv.

Läs mer om det här >>

Ansarada's tool for Double Materiality Assessment
Ansaradas verktyg för dubbel väsentlighetsanalys >>

 

Lär dig mer om dubbel väsentlighetsanalys

Worldfavor >>

PwC >>

FAR >>

Ordlista

CSRD: Corporate Sustainability Reporting ­Directive (ersätter NFRD).

ESG: Kort för Environmental, Social och Governance – ursprungligen ett begrepp knutet till investerares utvärdering av risk, men allt mer knutet till “allt som är hållbarhetsrelaterat”.

ESRS: European Sustainability Reporting Standards – bygger på internationella ramverk, standarder och EU-lagstiftning (exempelvis SFDR, GRI, TCFD, SASB, UNGP, ISSB, OECD:s riktlinjer för multi-nationella företag).

Materialitet (materiality): I Sverige oftast benämnt väsentlighet.

Dubbel materialitet: Samma som dubbel väsentlighet, dvs både impact och financial materiality, inifrån och ut- samt utifrån och in-perspektiv, av betydelse för både investerare och allmänhet.

Impact materiality: Påverkan på miljö och människor, inifrån och ut, med information av betydelse för allmänheten.

Financial materiality: Finansiell väsentlighet eller påverkan, utifrån och in, med information av betydelse främst för ägare och investerare.

 

About the author

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).