På väg till San Fransisco, Silicion Valley och Singularity University

24 november, 2018 Innovation

Citatet “The future is already here — it’s just not very evenly distributed” tillskrivs science fiction-författaren William Gibson. Innebörden är att vi kan observera delar av vårt samhälle som ligger i framkant och redan opererar på ett sätt som vi kan förvänta oss att en större del av samhället fungerar i framtiden. Parallellt finns därmed också mindre progressiva områden i samhället. Normalt sett ligger de mer progressiva delarna i stora städer, som tex New York, London, Stockholm eller Tokyo, men också tech centra som exempelvis Silicon Valley, som idag ofta betecknas som den mest innovativa platsen på jorden.

Idag är jag på väg till just San Fransisco och Silicon Valley för att i nästa vecka gå en kurs i Exponential Innovation på Singularity University. Varför då? Framförallt för att få viktig inspiration från framkanten och för att fortsätta utmana mina tankar och mina kunder, som ibland fastnar i vardagens gnetande och inte hinner lyfta blicken. Men också som input till min nya bok (”Renewal. How to survive and thrive in a world of accelerating change”), som publiceras under 2019.

I min roll som konsult arbetar jag framförallt med den ”gamla” generationens företag, ofta i en fas där de inser att de behöver förnya sig själva för att fortsätta vara attraktiva och relevanta in i framtiden. Parallellt har jag sedan 2011 stöttat unga entreprenörer i min roll som mentor och föreläsare i Business Model Innovation och Value Proposition Design vid Masterprogrammet för Entreprenörskap och Innovation vid Lunds Universitet och därtill fungerat som Senior Advisor för en start-up inom safety tech. Jag har därför själv upplevt att det finns mycket som den nya generationen kan lära av den gamla. Men det finns lika mycket som den gamla kan lära av den nya.

Med den nya generationens företag avses här i första hand bolag som på olika sätt har varit föregångare i utvecklingen och spridningen av den tredje (och nu möjligen även den fjärde) industriella revolutionen. De skulle också kunna betraktas som innovators och early adopters i sättet att leda och utveckla företag.

Mer om det framöver. Jag återkommer med löpande rapporter från San Fransisco och Silicion Valley under veckan som kommer. Får jag lov att locka med en Airbnb Foodtour i San Fransisco, ett studiebesök på Airbnb’s huvudkontor, ett studiebesök på La Cocina San Fransisco, som är en inkubator för invandrarkvinnor. Därefter en kurs i Exponentiell Innovation på Singularity University. Allt tillsammans med fantastiska Lotta Ranert på Pink Chilli Consulting, som jobbar med matupplevelser.

About the author

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).