San Fransisco från Black Friday till Cyber Monday

27 November, 2018 Trender

Befinner mig i San Fransisco sedan några dagar. Dels för att hantera min jet-lag inför kursstarten vid Singularity University i Silicon Valley, men också för att passa på att känna pulsen och uppleva mer av vad staden har att erbjuda. 35 000 steg senare är intrycken överväldigande.

Visst har jag varit i USA ett antal gånger förut – från Los Angeles till San Diego i Californien, till Boston och New York på östkusten, liksom i Colorado och Florida, där min syster bor med sin familj. Jag har till och med själv bott och jobbat en halvår i bibelbältets Tulsa, Oklahoma. Kanske just därför var jag inte riktigt förberedd på San Fransisco.

I en stad som tidigare präglats av artister, gay-kultur och självuttryck hittar jag istället nu en blanding av en kommers och konsumtion som gått förbi alla gränser i samband med Black Friday och Cyber Monday.

Men vad är egentligen Black Friday och Cyber Monday? En snabb googling visar att Black Friday funnits sedan 1960-talet och infaller dagen efter Thanksgiving. I USA markerar det också startskottet för både juldekorationer och julhandel. Cyber Monday infaller måndagen efter Thanksgiving (i år den 26 november). I korthet är det en vidareutveckling av Black Friday, som myntades 2005 av och för näthandelsföretagen för att få folk att handla mer online. Att dagarna följer direkt på Thanksgiving gör det hela ännu mer spektakulärt. Thanksgiving är den kanske största familjehögtiden i USA och samlar familjemedlemmar från hela landet för att umgås och äta den traditionella kalkonen tillsammans. Förvisso ursprungligen kopplat till ett annats sorts överflöd – firandet av den traditionella skörden.

UnknownSan Fransisco har i denna märkliga kombination av familjefirande och kommersiellt överflöd under de senaste dagarna svämmat över av shoppande människor och ett galet utbud av allt som går att köpa för pengar.

Parallellt pågår högljudda demonstrationer utanför flera väl utvalda hotell för att de som arbetar där ska ha råd att leva på sin lön och slippa skaffa sig fler än ett heltidsjobb. Samtidigt är gatorna fulla av drogpåverkade och/eller psykiskt sjuka hemlösa uteliggare och tiggare.

Varför då? USA är idag världens rikaste nation, men också ett kontrasternas land som innehåller allt från extrem rikedom till extrem misär, med stora inkomstklyftor och stukturella skillnader som ger begränsade möjligheter för den som inte har något. Motstridiga fakta presenteras från olika håll och ingen verkar egentligen kunna förklara den absurda situationen, eller hur den kan lösas. En vän som arbetar för staden San Fransisco menar att sambanden är komplexa. Det växande missbruket av morfinliknande läkemedel i USA anses ha bidragit till ett ökat antal hemlösa, men också till en ökad ovilja från omgivande lokala förorter att bistå med mark för byggnader avsedda för bostadslösa eller mindre bemedlade. En bristfällig sjukvårdsförsäkring som lämnar lite skydd för den oförsäkrade är säkerligen också en bidragande faktor. Som fattig och psykiskt sjuk är möjligheterna få och svårigheterna många. Parat med kraftigt ökade bostadspriser och bostadsbrist i samband med att tech-bolagen börjat ta över staden skapar det i korthet ingen trevlig situation.

Läs gärna mer här för att skapa dig en egen bild av de något mixade budskapen. Källorna nedan är medvetet hämtade från olika håll för att belysa några olika perspektiv på situationen i just San Fransisco:

https://en.wikipedia.org/wiki/Homelessness_in_the_San_Francisco_Bay_Area

https://projects.sfchronicle.com/sf-homeless/2018-state-of-homelessness/

https://www.sfgate.com/homeless/

https://www.businessinsider.com/concrn-app-helps-san-francisco-homeless-2018-4

https://www.foxnews.com/us/san-franciscos-homeless-crisis-hurting-tourism-people-eat-out-of-garbage-cans