Innovation, tillväxt och förnyelse håller dig relevant

Du kanske undrar varför det här med innovation och förnyelse är så viktigt för en verksamhet? Tänk så här… Som människor har vi en livscykel och åldras helt naturligt med tiden. Men också en verksamhet har en livscykel. Den genomsnittliga livstiden för ett bolag är emellertid kortare än för en människa.

I USA har man också sett en tydlig utveckling de senaste 50 åren, där de 500 största börsbolagens genomsnittliga livslängd på listan blivit allt kortare. Det gått från en genomsnittlig livslängd på ungefär 60 år i slutet på 1950-talet till bara 18 år idag enligt studier av Innosight.

Men det finns egentligen inget som säger att ett företag behöver gå i graven på samma sätt som vi människor gör. Svenska Husqvarna grundades t ex redan på 1600-talet och har funnits i mer än 300 år.

Och det är här som innovation och förnyelse kommer in i bilden. Utan innovation och förnyelse riskerar nämligen en verksamhet ganska snabbt att bli irrelevant. Istället gäller det att utvecklas i takt med sin omvärld och säkerställa att man har ett fortsatt relevant och attraktivt erbjudande.

Utan relevans tillför man inte längre något värde – och har då inte längre något existensberättigande. Ständig fokus på innovation och förnyelse är därför helt livsnödvändigt för en verksamhet som har långsiktiga ambitioner och mål.

 

 

Läs gärna mer i boken Navigera in i framtiden, som går att köpa på bland annat Adlibris eller Bokus. Du kan också läsa ett utdrag ur boken på Google Books. 

Anmäl dig till den kostnadsfria onlinekursen!

Till boken finns nu också en kort, kostnadsfri onlinekurs framtagen för ledare och chefer. Anmäl dig här och få en kort summering av boken på 1,5 timmar, tillsammans med några spännande övningar och fördjupningstips.