Coca Cola Company i behov av innovation och förnyelse

Coca Cola Company i behov av innovation och förnyelse

Jag lyssnade precis på en intervju med Coca Cola Company’s nya koncernchef James Quincey på CNN Money. Intervjun handlade om Coca Colas stora behov av innovation och förnyelse. Framförallt baserat på det faktum att 70 procent av Coca Colas omsättning fortfarande kommer från läsk. Försäljning av läsk sjunker emellertid och har nu fallit till den lägsta nivån på 31 år. Kanske framförallt orsakat av en ökad fokus på de negativa konsekvenserna av socker och en galopperande epedemi av övervikt och diabetes i USA och flera andra delar av världen. En studie visar exempelvis att personer som konsumerar bara 1-2 sockerhaltiga drycker per dag har 25 procents högre risk att drabbas av diabetes.

Coca Cola Company’s nya koncernchef James Quincey verkar emellertid helt inställd på förändring och vikten av att skapa innovation och förnyelse framöver:

– ”What got us to 130 years of success is not going to take us on the next 130 years.”

Han menar generellt att bolag i takt med att de blir större och äldre också blir mindre riskbenägna. Att Coca Cola nu måste titta på vad som händer med kunden och konsumenten och ta mer risk. Hans vision är att Coca Cola ska agera mer som ett modernt teknikföretag och experimentera sig fram. Allt måste inte – som tidigare – vara 100 procent perfekt vid lansering. Det är bättre att snabbt komma ut på marknaden och att lära av det man gör.

Coca Colas stora utmaning är nu att fortsätta utveckla verksamheten, men att parallellt dra ner på sockret. Något deras R&D-avdelningar uppenbarligen arbetar intensivt med, samtidigt som man säkerställer att konsumenterna gillar smakerna. Coca Cola investerar också i mindre förpackningar och i nya, mindre söta drycker.

James Quincey låter oss också förstå att bolaget har stora förändringar att vänta. De vill vara mer än ett läskföretag. Exakt vad det innebär vill han emellertid inte gå in på i intervjun.

Den stora frågan är såklart vad som ska driva tillväxten framöver. James Quincey understryker att Coca Cola har världens bästa distributionssystem för drycker och en omfattande know-how inom dryckessidan. Det är därför enklare för dem att innovera och lansera nya drycker än att exempelvis gå in i matsektorn (som Pepsi valt att göra).

Det som gjorde mig lite fundersam var det som James Quincey sa i slutet på intervjun: ”Stick to your knitting” och att de varje dag måste sträva efter att göra allt lite bättre.

Lärdomar från bolag som de senaste tio åren har gjort just detta är att det är långt ifrån tillräckligt när ens marknad utmanas och trenderna går i en helt annan riktning. Särskilt om man bedriver en mogen verksamhet på en marknad som börjar sjunka. Något som i detta fallet accentureras ytterligare av att sötade drycker idag ifrågasätts från flera håll och att CocaColas produkter såväl som livsstilsreklam genom åren sannolikt har varit en reell medskapare till världens galopperande diabetes- och fetmaepedemier.

Istället för att fokusera på att göra det man redan gör ännu bättre skulle jag vilja påminna James Quincey om klokskapen i det han sa i början av intervjun:

– ”What got us to 130 years of success is not going to take us on the next 130 years.”

Frågan är vad det innebär för Coca Cola Company’s strategi framöver. Den stora utmaningen är trots allt att fortsätta vara relevant och attraktiv. Mer om det här.

Intervjun i sin helhet återfinns på CNN.

————————————————————————————

Navigera in i framtiden av Elisabet Lagerstedt

 

Låter detta intressant? Mer om ämnesområdet hittar du i den kommande boken Navigera in i framtiden, som publiceras i mars 2018. Kort information om boken finns här.

 

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).