Ny bok på gång – om att navigera in i framtiden

Vi befinner oss idag i en värld av accelererande förändring och snabb förnyelse, där krafter som kreativ förstörelse och disruption har blivit vardagsmat. Stora, mogna och tidigare framgångsrika företag verkar inte sällan stå handfallna inför de omfattande förändringsutmaningarna och många har drabbats av samma öde som Kodak och Nokia. Samtidigt sprudlar det av entreprenörskap och spännande initiativ i start up världen, där mega trender som digitalisering, urbanisering och en åldrande befolkning fortsätter skapa en strid ström av nya möjligheter.

Det senaste året har jag därför skrivit på ett bokmanus med fokus på hur man navigerar in i en framtid av accelererande förändring.

Att jag skriver just en bok kanske då känns lite motsägelsefullt. Hur nytt och fräscht är det? Och vem har tid med eftertanke och reflektion idag? Det är förstås precis det som ofta saknas eller inte hinns med. Men visst är det fortfarande skönt att byta tempo och få grotta ner sig i en längre text och ett större sammanhang med jämna mellanrum för att förstå hur allt hänger ihopa. Misstänker trots allt att jag inte är ensam om det. Så, därför blir det just en bok.

Boken baseras på min egen 25- åriga erfarenhet från näringslivet kombinerat med en bred inläsning av relevant litteratur och artiklar från ett antal olika områden sedan 2010, såväl som ett stort antal kurser och seminarier där jag haft möjlighet att ta del av lärdomar från världens ledande tänkare och auktoriteter inom flera olika områden – från trender, strategi, framtidsscenarios, innovation, transformation- och förändringsledning, till affärsmodeller, start-ups, experimenterande, design thinking, agila metoder… till stress, mindfulness och psykosocial arbetsmiljöforskning. Jag har också valt att lyfta fram exempel från flera stora svenska och nordiska bolag som lyckats med konststycket att förnya sig i takt med omvärldens förändringar – ofta över decennier och till och med århundraden – i en era där stora amerikanska börsnoterade bolag har en genomsnittlig livslängd på bara 15 år.

Just nu filar jag på bokens sista kapitel, liksom på bokens inledning. Men, innan jag stänger dörren och skickar iväg manus på korrektur är jag otroligt nyfiken på vad just du skulle vilja veta mer om i relation till hur man som ledare, chef och medarbetare förhåller sig till det ökade förändringstempot – och specifikt hur man navigerar in i en framtid av accelererande förändring. Vilka är just dina tankar, funderingar, orosmoln eller frustrationer? Och vilka hot och möjligheter ser du själv?

Om du vill dela dina funderingar, skicka gärna några rader i ett mail på elisabet.lagerstedt@inquentia.com eller skriv i kommentatorsfältet nedanför artikeln.

About the author

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).