Jag drabbades av word-of-mouth…

Jag drabbades av ”word-of-mouth” – och jag gick på det. Det gäller så klart lanseringen av iPhone 4. Apple har alltid lyckats skapa buzz och word-of-mouth kring sina lanseringar och iPhone 4 är inget undantag. Från början hade Apple en position som sympatisk, men innovativ liten aktör som slogs mot jättarna inom IT-branschen. Idag börjar allt fler förstås ifrågasätta det.

Apple skapade emellertid med sina enkla och snygga tekniska lösningar, användargränssnitt och design många oerhört dedikerade fans i små trendmedvetna grupper, t ex inom reklamvärlden. iMac blev trendigt, PC blev mossigt. Det var något som Apple spann vidare på i flera amerikanska reklamfilmer, där iMac representerades av en ung, cool kille och PC av en mossig, lätt förvirrad stofil. Hoppas ni har sett dem. De har några år på nacken nu, men är fortfarande bra. Här är – som en parentes – ett exempel från YouTube.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=GQb_Q8WRL_g&p=CACA2574DA5AB233&index=30]

Numera är Apple världsledande inom flera områden. Deras historier känns numera som en avancerat form avstorytelling eller ”corporate storytelling”, som Mats Heijbel beskriver det i boken Storytelling befolkar varumärket. Apple förmedlar enkla, spännande och intressanta berättelser kring sina produkter – såväl som kring hur företaget byggdes upp – i syfte att skapa samtalsämnen bland alla de Apple fans som finns runt om på vår jord, vilka i sin tur effektivt för ut berättelserna till de ännu ofrälsta. De sedan länge etablerade historierna kring Steve Jobs har medverkat till hypen.

Enligt en amerikansk artikel från februari 2010[1] anger att hela 91% av alla tillfrågade iPhone ägare kan tänka sig rekommendera iPhone till en vän eller kollega och att 88% kan tänka sig att rekommendera iPod touch. Bara 3% säger att de inte kan tänka sig rekommendera produkterna till någon.

Snacka om att ha starka ambassadörer – de har definitivt medverkat till att Apple idag är ett av världens mest kända varumärken och att Apple idag har ett börsvärde som till 75% representeras av själva varumärket (Melin, 2008). Det illustrerar kanske bättre än något annat exempel vikten av systematiskt arbete med strategisk kommunikation. Eller som Thorstensson uttrycker det i Människor påverkar människor – ”anseende skapar värde.”[2]

Jag erkänner att jag gick på det – jag skriver på en Mac och vi har ytterligare en i arbetsrummet, dessutom har vi två iPhones i huset. Jag är uppenbarligen lättpåverkad – men jag är åtminstone inte ensam…


[1] www.zdnet.com, artikel av Larry Dignan, ”iPhone, iPod touch users power Apple’s word-of-mouth momentum”, från 25 februari 2010

 

[2] Thorstensson, Människor påverkar människor, s35