I år är det 10 års jubileum!

I år har jag bloggat i 10 år! Då, i september 2010, började jag skriva om den digitala revolutionen, strategisk kommunikation och nya konsumentbeteenden som en del av en onlinekurs i interaktiv kommunikation på Berghs. Skrivandet blev snabbt ett sätt för mig att själv fånga upp, bearbeta och förstå den snabba samhällsförändring som pågick. Och jag älskade att strukturera mina tankar i en text. Jag skrev och skrev i flera år med ganska få läsare.

2013 utsågs bloggen av Cision plötsligt till en av de 15 ledande inom sin kategori i Sverige. Något som gjorde mig lite bekymrad över uppmärksamheten. För uppmärksamhet ville jag ju egentligen inte ha. Det var ju själva skrivandet som attraherade. Att strukturera och dela mina tankar med den lilla publik som var tillräckligt härligt nördig för att ha samma specialicerade intresseområden som jag. Som du 🙂 Tidigare samma år hade jag emellertid startat mitt konsultföretag, så jag bestämde mig för att fortsätta skriva och kände samtidigt att jag hade mycket spännande lärdomar att dela.

Så här är vi nu, 10 år och åtskilliga artiklar senare. Både du, jag och världen har fortsatt att utvecklas och mycket har hänt. För egen del har jag i mångt och mycket fokuserat min tid på hur ledare och företag kan förhålla sig till den accelerande förändring som vi upplever i vår omvärld. 2018 publicerade jag så min första bok, Navigera in i Framtiden. Jag registrerade också namnet Future Navigators som en biverksamhet till mitt bolag. 2019 försvann i ett nafs och 2020 lanserade jag till slut den nya hemsidan till Future Navigators. Och ett sådant här år känns alla små framsteg värda att fira. För just 2020 kännetecknas annars mest av elände i pandemins tecken. Åtminstone om man följer nyhetsflödet.

Samtidigt är världen idag, trots allt negativt skrivande, i sin helhet en bättre plats än förut. Författaren, dokumentärfilmaren och idéhistorikern Johan Norberg gav för några år sedan ut en bok (Framsteg – tio skäl att se fram emot framtiden, 2016) som belyser detta på ett så upplyftande sätt. Samma sak gör Gapminder, som ju startades av samtids- och framtidsoptimisten Hans Rosling. Visste du till exempel att mänskligheten de senate 100 åren har gjort större framsteg än de senaste 100 000 åren? Eller att fattigdomen de senaste 50 åren har minskat mer än de 500 åren dessförinnan? Eller, att hela 90 procent av världens befolkning idag har tillgång till rent vatten – att jämföra med bara 50 procent år 1980. Allt är alltså inte alls nattsvart. Warp Institute menar att att anledningen till att de flesta svenskar verkar ha fått en onödigt mörk syn på framtiden är den uppenbara övervikten av negativa nyheter i media. Det väljer man att balansera med att ge ut Warp News, som innehåller faktabaserade, optimistiska nyheter. Något jag gärna slår ett slag för här.

I en tid som denna vill jag också gärna lyfta fram de möjligheter som följer med ett ökat fokus på hållbarhet. Istället för att blogga valde jag därför i våras att sammanställa några viktiga lärdomar från frontlinjen för att hjälpa den som har ambitionen att skapa en strategiskt hållbar verksamhet. Resultatet presenterades i e-boken Better Business Playbook, som du kan ladda ner gratis här. Just nu skriver jag vidare på samma tema och hoppas publicera en ny bok redan nästa år. Lyssna gärna på en kort video som lyfter fram möjligheterna med Better Business här.

Stort tack till dig som valt att följa bloggen! Nu kör vi i tio härliga år till!

Varma hälsningar,

Elisabet

About the author

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).