Om digitalisering och teknikens utveckling


Det är lätt att gå vilse i begrepp som artificiell intelligens (AI), Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Internet of Things (IoT), blockchain, digital biologi, Big Data och den fjärde industriella revolutionen. Förenklat omfattar de några av de många begrepp och nya möjligheter som uppstått med den pågående digitaliseringen – en av de allra viktigaste och mest transformativa megatrenderna som vi upplever i vårt samhälle.

Digitalisering (av engelskans digitization eller digitalization) avser ursprungligen omvandlingen omvantligen från analog till digital representation av information (från papper till ”ettor och nollor”). Idag används begreppet oftast för att bekriva den förändringsprocess som pågår i vårt samhälle, där nya digitala teknologier med stöd av internet på olika sätt ersätter traditionella tekniker och produktionssätt.

På ganska få år har internet och tillhörande tekniska lösningar i grunden förändrat vårt samhälle och våra liv. Från vårt sätt att handla, läsa, konsumera, deklarera, lyssna på musik och kommunicera. Därtill har det omformat hela branscher och skapat helt nya affärsmodeller.

Och det har gått fort. Internet började spridas bland ‘vanliga dödliga’ kring 1995. Då var jag 26 år. Redan 1997 letade jag efter lägenhet på nätet, via tjutande modem och en extremt långsam uppkoppling. Trots den långsamma uppkopplingen var jag uppenbarligen inte ensam med att använda nätet. Redan 1997 startade min syster en webbyrå. Då menade förstås många att internet fortfarande bara var en ‘fluga’, dvs något tillfälligt som skulle blåsa över. Efter bara fem år var förstås internet penetrationen i Sverige trots det över 50 procent av hushållen. Idag är den närmare 100 procent.

För knappt tio år sedan surfade fortfarande de flesta på internet via en PC. Idag har ’alla’ en smartphone eller en läsplatta och behöver inte ens en PC för att använda internet. Smartphones och appar har blivit allmängods. Den ökade digitaliseringen och snabba teknikutvecklingen har skapat en uppsjö av nya produkter och tjänster: vi deklarerar med hjälp av mobilen, vi kör videokonferenser på jobbet, läser tidningen på surfplattan och streamar vår favoritmusik när och var vi vill. Vi kommunicerar enkelt med och genom olika tekniska lösningar och förväntar oss naturligt att tekniken ska vara tillgänglig under dygnets alla timmar, året runt.

Den snabba tekniska utvecklingen har med andra ord möjliggjort en våg av innovationer som på olika sätt berör internet, vårt sätt att kommunicera, liksom många andra delar av vår vardag. Det är lätt att glömma att produkter som iPhone (lanserades 2007) och iPad (lanserad 2010), liksom tjänster som Twitter (start 2006) och Facebook (start 2004) var okända begrepp för lite mer än tio år sedan.

Idag har de emellertid på kort tid skapat förutsättningar för helt nya möjligheter till interaktion för enskilda individer såväl som företag. Och utvecklingen fortsätter i ett rasande tempo med mängder av nya produkter och tjänster baserade på digital teknik. Produkter och tjänster som fortsätter att förändra våra köpbeteenden, vårt sätt att konsumera och vårt sätt att kommunicera.

Några av mina tankar om förändring baserat på den snabba teknologiska utvecklingen, med fokus på det digitala samhället, hittar du här (samtidigt som jag såklart passar på att tipsa om min bok Navigera in i framtiden):

 

Med IoT (internet of things) integreras nu internet på ett ännu närmare sätt med vår vardag. Med nya kraftfulla algoritmer, Artificiell Intelligens (AI), Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), 3D printning, bio- och nanoteknik och mängder av annan teknik är vi redan i vad många menar är en fjärde industriell revolution. Ett skifte som samtidigt skapar kreativ destruktion och dessutom har kraften att omskapa våra samhällen och vardagliga liv i en hastighet som vi inte är vana vid.

Några perspektiv på den teknologiska utvecklingen

Jag har här valt ut tre olika föredrag från de senaste tre åren (2016-2018) som ger några olika perspektiv och tankar kring den teknologiska utvecklingen – och om hur den just nu och framöver påverkar mänskligheten.

Vi börjar med ett föredrag från TEDx i Sydney (2016) där Jordan Nguyen pratar om hur teknologi håller på att återuppfinna mänskligheten.

Nästa föredrag är från TEDx i Los Angeles (2017), där Peter Diamandis (en av grundarna till Singularity University) ger sina perspektiv kring den pågående transformationen av mänskligheten.

Den sista föreläsningen jag tar med här kommer från World Economic Forum (2018) och görs av historikern Yuval Harari, som är författare till Sapiens och Homo Deus. Föreläsningen heter ”Will the future be human?”.

Tekniktillgång och internetanvändning i de svenska hushållen – en kort tillbakablick

Ibland känns beskrivningar av framtiden långt borta. Hur långt har vi kommit egentligen?

För att belysa den frågan har jag här valt att lyfta fram utvecklingen av tekniktillgång och internetanvändning bland hushåll i Sverige fram till idag. Dels för att det finns god tillgång till relevanta data, men också för att Sverige ligger relativt långt framme – som digitalt samhälle betraktat – vid en internationell jämförelse.

SOM-Institutet vid Göteborgs Universitet gör löpande omfattande undersökningar som bland annat belyser Svenska Trender och medievanor. Den senaste rapporten från 2016 visar tydligt att tekniktillgången i hushållen har förändrats kraftigt de senaste 20 åren.

Mest slående är kanske den snabba utvecklingen av tillgången till internet, bredband, PC och mobiltelefon. Användningen av internet har i själva verket ökat expolosionsartat sedan mitten av 1990-talet och gått från att knappt existera alls 1995 till att vara en integrerad del av de flesta svenskars liv idag. Tänk bara på hur vi idag sköter bankärenden, handlar online, söker fakta, spelar spel och använder smartphone appar till allt möjligt i våra liv – jämfört med för bara tio år sedan.

Diagrammen nedan kommer från SOM Institutets rapport Svenska Trender 2016.  Rapporten går att ladda ner i sin helhet via följande länk https://som.gu.se/digitalAssets/1649/1649642_32-svenska-trender-1986-2016.pdf

Skärmavbild 2018-03-26 kl. 19.29.54

Skärmavbild 2018-03-26 kl. 19.30.03

Skärmavbild 2018-03-26 kl. 19.30.19

Idag pratar många forskare om att vi befinner oss i en accelererande utveckling, som går fortare och fortare. Och visst är det intressant att fundera på vad det skulle kunna innebära för framtiden. Vad tror du själv?

Navigera in i framtidenNu är det din tur att navigera in i framtiden!

Läs gärna mer i min nya bok: Navigera in i framtiden.

Köp på Adlibris.

Läs utdrag ur boken på Google Books.

Du kan också anmäla dig till den kostnadsfria onlinekursen med samma namn som boken. Där får du på 1,5 timme en kort summering av några av bokens viktigaste koncept.

 

Anmäl dig till den kostnadsfria onlinekursen här >>>>>

 

 

2 reaktioner till “Om digitalisering och teknikens utveckling

Kommentarsfältet är stängt.