Strategi används idag vitt och brett i många olika sammanhang för att omfatta all sorts långsiktig planering. Men vad är det egentligen? I all enkelhet ska en strategisk plan besvara:

  1. Var är vi idag?

  2. Vart vill vi vara?

  3. Hur tar vi oss dit?

Det handlar alltså om att med ingående förståelse för nuläge såväl som relevanta trender, göra tydliga val inför framtiden. Detta är val som idealiskt sett tydligt differentierar dig från konkurrenterna och skapar relevanta värden för den utvalda målgruppen. Det är också val vars konsekvenser måste tydliggöras och brytas ner i tydliga initiativ och handlingsplaner, för att i sin tur optimera företagets resursanvändning – genom hela organisationen.

För mig handlar strategi i grunden om att lyssna in och skapa insikt i vad som pågår – både internt och externt – och om att koordinera tanke och handling. Inte bara för sig själv och sin ledningsgrupp, men för den organisation som ska genomföra strategin i verkligheten. Och det finns oftast inte bara en lösning. Svårigheten i praktiken är därför oftast att skapa insikten i vad som egentligen pågår, dvs vilken den verkliga utmaningen är, och att våga välja väg. Därmed gäller det också – obehagligt nog – att utesluta många andra möjligheter, för att på ett koordinerat sätt kunna fokusera alla insatser och resurser på den inslagna vägen.

Om jag tror att det går att klara sig utan strategi? Enklaste svaret ligger kanske i talesättet ”Det man inte har i huvudet får man ha i benen”. Men, det räcker inte att springa fort om man springer i fel riktning…

Mer om det på bloggen.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s