Social media 2013Utvecklingen inom sociala medier går så fort att just denna sida är i behov av ständig uppdatering. Något jag inte hunnit göra på ett tag.

Sociala medier kan i all enkelhet beskrivas som en samlingsterm för olika former av digitala medier som möjliggör interaktion mellan människor på internet. Det beskrivs oftast som något ganska nytt. Faktum är emellertid att olika typer av forum och communities – för olika typer av specialintressen – har funnits i princip lika länge som internet, dvs i mer än 15 år. Utvecklingen av nya sociala nätverk har emellertid exploderat de senaste fem åren, liksom antalet användare. Google Trends – som på ett bra sätt avspeglar hur populärt något är genom att visa hur många som sökt på en viss term – visar tydligt att intresset för sociala media exploderade 2009-2010 från en ganska låg nivå. Det nådde helt enkelt någon sorts ”tipping point” när tillräckligt många användare började attrahera även varumärkesägare och annonsörer.

Google Trends "Social Media" sök

Hela internet har under perioden genomgått en utveckling från att ”bara” vara en plats där användaren söker information eller handlar, till att vara en plats där användaren knyter kontakter, skapar vänner och utbyter information och åsikter. Det har blivit en integrerad del av våra liv. En viktig utveckling är att användarna inte längre bara tar del av den information som finns – de är istället själva med och skapar den genom att skriva, ladda upp bilder och videos och gör egna statusuppdateringar.

Varför sociala medier?

Orsakerna att engagera sig själv online varierar från att hitta gamla vänner, hålla kontakten med vänner generellt, dela erfarenheter med andra, lära sig nya saker och understödja sin egen karriär till att ha en trevlig stund eller slå ihjäl dödtid. För varje behov verkar det ha vuxit fram en social nätverkstjänst, såsom t ex Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Flickr och många andra.

Eftersom varje nätverk har en viss inriktning, talar också varje nätverk sitt eget språk och har sin egen sociala kod, precis som vilken subkultur som helst. Därför behöver varje socialt nätverk behandlas som en subkultur och bemötas på ett sätt som motsvarar just den subkulturens intressen och sätt att kommunicera.

Med sociala media följer också en mer fragmenterad värld, som gör traditionell teknik för masskommunikation smått omodern. Istället för att köra en rikstäckande TV-kampanj med fokus på en bred demografisk målgrupp i prime time, handlar det om att noggrannt välja ut de sociala nätverk som bäst når relevanta målgrupper, att studera och förstå varför dina målgrupper använder just dessa sociala media samt att identifiera deras behov och på vilket sätt du kan tillför värde i just det sammanhanget. Det innebär kort sagt att du inte kan behandla alla sociala media likadant.

Hur stort är sociala medier?

Sociala medier var redan 2009 lika stort som traditionella medier på internet enligt Mediebarometern 2009 från Nordicom; drygt ¼ av alla svenskar använde sociala media under en genomsnittlig dag. Samtidigt rapporterade World Internet Institute (www.wii.se) i ”Svenskar och Internet 2009” att hela 37% av vuxna internetanvändare läste bloggar. För unga (15-24 år) var siffran ännu högre: över 50% av besökte t ex dagligen YouTube. Ett år senare (2010) visade en undersökning från UM (”The Socialization of Brands”) att användare av mobilt internet använde sociala media i ännu större utsträckning än de som bara använde internet via datorn.

Facebook är i dag den tjänst som i Sverige dominerar användningen av sociala nätverkssajter. En undersökning av Internetstatistik (.se) visar att hela 100% av de svenskar som använder sig av sociala nätverkssajter på Internet använder Facebook. I rapporten Svenskarna och Internet 2011 går det att utläsa att 42 procent av kvinnorna dagligen besöker Facebook jämfört med 33 procent av männen. Undersökningen visar att det totalt är 63 procent av Internetanvändarna, motsvarande 54 procent av befolkningen i gruppen 12 år och uppåt, som använder Facebook minst någon gång. I Svenskarna och Internet 2012 rapporteras till och med att tillväxten av sociala medier har avtagit något: ”Andelen som säger sig använda sociala nätverk ökar fortfarande något, men inte som tidigare år. Facebook har näst intill stagnerat medan Twitter fortfarande har en viss tillväxt.”

Evolution eller revolution?

Användandet och intresset för sociala medier har ökat så mycket de senaste åren att vissa pratar om en medierevolution. Bara mellan att dessa två klipp gjordes har det t ex hänt en hel del…

Även om vi bevittnar en medierevolution skrev en av Sveriges då ledande hemsidor om sociala medier – Social Business (www.socialbusiness.se) – redan 2010 – att det är dags att sluta tala om sociala media som en unik företeelse. De menade att termen sociala medier är en ögonblicksbild av ett skifte i kommunikationssätt från en mediamix till en annan. På samma sätt som ”nya medier” är inte nya för de som har växt upp med dem, går sociala medier inte att separera för övrig närvaro på internet. Istället menade de att det handlar om relationsmarknadsföring, men via nya kanaler. Rätt eller fel. Klart är att sociala medier har  vänt upp och ner på tidigare rådande modeller för kommunikation och varumärkesbyggande och att konsumenters medskapande på internet idag är en maktfaktor att räkna med.

Vad är vad i sociala medier?

Det har de senaste åren skapats en uppsjö av olika verktyg för sociala medier, som har ganska många olika syften och inriktning. De avgjort mest dominerande är på global nivå är Facebook, LinkedIn och Twitter.

Ur ett mer tekniskt perspektiv är några av de vanligaste verktygen bloggar, mikrobloggar, communities, diskussionsforum, wikis och sociala bokmärken. Därtill kommer populära bild- och videodelningsfunktioner, såsom t ex Flick, YouTube och Pintrest.Det finns mängder av information om sociala medier på internet. En sökning på det engelska begreppet ”social media” på Google gav hösten 2010 1,7 miljoner träffar. Hösten 2012  gav det hela 3,2 miljoner träffar. Här kommer emellertid ett försök att bena upp begreppsdjungeln.

En blogg (förkortning av webblogg; kortform av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’) är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp. Bloggar har de senaste åren blivit mycket populära och fenomenet har vuxit lavinartat. Indexeringstjänsten Technorati har sedan 2003 följt utvecklingen och uppskattade att det, i mars 2007, skapades omkring 120 000 bloggar dagligen i världen. Två år senare, april 2009, beräknades ca 190 000 bloggar startas varje dag. I slutet av 2011 rapporterade Nielsen Wire att det fanns över 181 miljoner bloggar i världen. Ett vanligt bloggverktyg är exempelvis WordPress.com, som just denna bloggen använder.

En mikroblogg är en blogg där antalet tecken per inlägg är begränsat. Den mest framgångsrika mikrobloggen är Twitter där inläggen (som kallas tweets) maximalt är 140 tecken, anpassade för att man ska kunna använda SMS för att lägga in inlägg.

En community – en social nätverkstjänst eller en nätgemenskap – är en mötesplats på nätet. En community kan se olika ut beroende på målgrupp, syfte och skapare. Vanligast är att en community ligger på en webbplats, så att användaren inte behöver installera särskilda program. På en webbcommunity kan man bli medlem gratis eller mot betalning. Något som skiljer communityn från vanliga webbplatser är att man ofta måste vara medlem på sajten för att kunna ta del av hela innehållet. Ett huvudsyfte för de flesta nätgemenskaper är att komma i kontakt med likasinnade. Därför finns det olika möjligheter för användarna att presentera sig med ålder, intressen, bostadsort, eller åsikter. På många communityn får man en egen liten minisajt med gästbok och dagbok. Ofta finns det också diskussionsforum och ibland chatt, och vanligen kan man också se vilka andra personer som är inloggade och besöker sidan. Beroende på inriktning på communityn så är det olika tonvikt på dessa tjänster.

Internetforum är en inrättning på en sajt där diskussioner om olika ämnen mellan individer kan ta plats. Internetforum benämns ofta också som diskussionsforum, diskussionsgrupp, webbforum eller bara forum (plural: fora). Populära teman för diskussionsgrupper är politik, teknik och datorspel, men det finns fora som behandlar en stor mängd vitt skilda ämnen. Besökarna skapar ett inlägg genom att skicka en mängd text till gruppen, denna text kan sen andra deltagare kommentera. I diskussionsgrupper finns nuförtiden ofta olika sorter av moderatorer som har till uppgift att filtrera bort stötande inlägg.

En wiki (från hawaiianska wiki som betyder snabb), är en sökbar webbplats där sidorna enkelt och snabbt kan redigeras av besökarna själva via ett webbgränssnitt. Ändringar publiceras omedelbart, utan att fördröjas av granskning.

Sociala bokmärken är en metod för att lagra, organisera och hantera bokmärken från webbsidor med hjälp av metadata, vanligen i form av ”taggning”. Dessa bokmärken kan sparas privat, delas publikt eller inom en mindre grupp, för att sedan kategoriseras efter popularitet eller inkluderas i sökmotorer för taggar.

Sociala nyheter refererar till sidor där användare röstar på nyheter eller länkar utifrån dess nyhetsvärde. Webbsajter som Digg har vunnit popularitet då en viss demokratisering skett av nyheter. Maktförhållandet har förskjutits ifrån journalister till vanliga människor. Nyhetssidor som Google News baseras utifrån nyheters inbördes ranking så kallad pagerank där de med bäst ranking hamnar överst på sidan.

Länk- och lästips:

Vill du veta mer om sociala medier finns många goda resurser på internet, såsom SocialMediaToday, Mashable och HubSpots’s blog, som även behandlar andra typer av digital marknadsföring. Några vettiga svenska resurser är exempelvis Hans Kullins blogg Sociala Medier eller Jerry Silfwers Dr Spinn Social Media Blog. Titta också efter fler läs- och länktips här på bloggen.

En reaktion till “Sociala medier

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s