”Marketing has been the most sought after function this year, with salaries escalating commensurately. Demands on marketeers have never been highter, with brand-buildning emerging as a key requirement. Individuals with a balance of both creative, brand capabilities coupled with online and highly ROI driven marketing skills are rare.”

Källa: The Up Group, London, Dec 2013

Efter många års kräftgång verkar något vara på gång. I flera år har frustrationen på marknadsavdelningar runt om i världen varit ganska hög. Många har känt sig missförstådda eller haft problem att få gehör inom sina organisationener. Kanske har det berott på besparingar orsakade av bristande tillväxt och den långa lågkonjunkturen. Eller kanske på att marketing fortfarande är ett område i förändring, pådrivet av etableringen av digitala och sociala medier och ändrade kommunikations- och köpbeteenden.

The Up Group, en ledande Londonbaserad rekryteringsfirma i Storbritannien menar nu att något hänt. Marketing, liksom marknadsförare är heta igen. I en allt tuffare internationell konkurrens är – paradoxalt nog – behovet av differentiering och ett tydligt varumärke viktigare än någonsin, samtidigt som VD’ar i flera internationella undersökningar de senaste åren har visat sig ha ett allt mindre förtroende för sina marknadsavdelningar.

Kanske är problemen en ökad kortsiktighet från både företagsledningar och investerare, med krav på kortsiktig ROI, fokus på att ‘dressa bruden’ och agera på det som ‘syns utåt’, snarare än att fokusera på det som verkligen betyder något på lång sikt – såsom att investera tid och energi i segmentering av marknaden, djuplodad kundförståelse, förbättrad kundupplevelse och långsiktig kundnöjdhet? Eller kanske är problemet att det finns olika syn på vad marketing faktiskt är och vad marknadsavdelningen faktiskt borde ägna sig åt?

Oavsett kommer vi här på bloggen att lyfta fram och dela erfarenheter kring hur man bygger upp en effektivare marknadsavdelning och en effektivare, mer konkurrenskraftig – långsiktig – marknadsbearbetning, förbättrade kundupplevelser och nöjdare kunder.

Erfarenheter som är relevanta för dig som VD, affärsutvecklare, marknadsdirektör, marknads- och kommunikationschef, varumärkesansvarig eller produkt- och innovationschef – och särskilt för företag som önskar bli mer marknads- och kundfokuserade i sin affärsmodell. Fokus ligger på strategisk marknadsbearbetning som genom att skapa nöjda kunder och tydligare differentierat varumärke bygger långsiktigt hållbar tillväxt.

Det gör vi genom att titta närmare på trender, metoder för strategiarbete, marknads- och kundinsikt, segmenteringsprinciper liksom principer och tips gällande varumärkesutveckling, positionering, strategisk kommunikation, ROI, marknads- och kommunikationsplaner, innovations- och lanseringsplaner liksom utvecklingen av digitala och sociala medier och mycket mer. Målet är också att på lång sikt bli en viktig källa för användbara mallar och relevanta länkar som du kan använda som referenser i ditt arbete.

Vi kommer löpande att följa vad som skrivs om marketing i viktiga internationella bloggar och tidskrifter, bl a via Twitter- och RSS-flöde. Vi kommer också att lyfta fram erfarenheter från duktiga och ambitiösa VD’ar, marknadsdirektörer, marknadschefer och relevanta medarbetare från Sveriges 500 största företag, liksom från internationella storbolag som på olika sätt utmärkt sig inom området. Vi kommer därtill också att lyfta fram erfarenheter från en och annan spännande start up.

Vad skulle du själv vilja veta mer om? Kom gärna med tips och önskemål.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s