Hur bidrar du med värde till dina kunder? Har du identifierat relevanta problem, behov, gains och pains? Vet du om de är nöjda eller missnöjda?

Det finns idag ett överflöd av produkter och tjänster på de flesta marknader. Utbudet är alltså ofta större än efterfrågan och många branscher har överkapacitet. Konkurrensen är samtidigt stark. Att förstå sig på och tillfredsställa sina kunders behov har därför blivit viktigare än någonsin.

En kund värderar i teorin de totala fördelar och nackdelar som han eller hon upplever att ett erbjudande innehåller. Kundens tillfredsställelse styrs sedan av hur väl kundens förväntningar före köpet uppfylldes av det som levererades. Problemet är kanske att vi som människor inte alltid är så rationella i vårt agerande, eller ens särskilt enkla att förstå oss på, eftersom vi inte alltid själva är medvetna om varför vi agerar som vi gör.

Men vad är egentligen en kund?

Så här säger Wikipedia: ”En kund är en fysisk eller juridisk person som köper eller hyr en vara eller en tjänst från ett företag eller en person. En presumtiv kund är en fysisk eller juridisk person som utgör potential till att bli kund, vilka tillsammans utgör en marknad. Det finns i regel två typer av kunder:

  • Interna, exempelvis en annan avdelning inom samma företag, eller bolag inom en koncern.
  • Externa, alla därutöver.

De olika behov som en kund har, skapar efterfrågan efter en produkt eller tjänst och kallas kundbehov.  Beslutspåverkare är personer som, direkt eller indirekt påverkar köpbeslutet för en viss produkt eller tjänst.”

Mer om kundbehov, kundsegment, kundnytta, kundnöjdhet och kundorientering kan du läsa här på bloggen framöver.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s