Är du redo att utmana dig själv?

Är du nyfiken på begreppet vertikal ledarskapsutveckling? Isåfall har du kommit rätt.

När jag var yngre lärde jag mig att våra hjärnor slutar att utvecklas i 25-års åldern och att vi därefter blir “vuxna”. Man trodde helt enkelt att hjärnan hade en statisk struktur och att hjärnceller med tiden dog och inte kunde förnyas. Idag har jag hunnit bli 55 år och både forskningen och jag har kommit lite längre – och det som kommit att kallas Vertikal Ledarskapsutveckling är i ropet.

Först en liten bakgrund.

 

Vi utvecklas genom hela livet

Forskare har de senaste decennierna visat att hjärnan är ‘plastisk’ och kan omorganisera sig själv på både strukturell och funktionell nivå. Hjärnans plasticitet, eller neuroplasticitet, omfattar helt enkelt dess förmåga att förändra och anpassa sig genom livet baserat på erfarenheter, inlärning och miljömässiga påverkningar.

Denna dynamiska egenskap hos hjärnan har enorma implikationer för synen på mänsklig potential och möjligheten till personlig utveckling. Genom att förstå och dra nytta av hjärnans plasticitet kan vi förbättra vår kognitiva funktion, hantera stress och ångest, och främja vår övergripande hälsa och välbefinnande. Vi kan också använda kunskapen för att själva utvecklas som ledare.

Just detta är idag helt avgörande. I dagens och framtidens dynamiska och snabbrörliga affärsklimat står ledarskapet nämligen inför en rad nya utmaningar och krav. Som ledare behöver vi därför utveckla en djupare förståelse för oss själva, våra team och organisationer, våra industrier och ekosystem, liksom den värld vi lever i.

Det ledarskap vi behöver omfattar i korthet ett klokare, inkluderande, holistiskt och mer moget ledarskap, där vår trygghet, kapacitet och förmåga att leda komplex förändring och transformation på vägen mot en bättre framtid kommer till sin fulla rätt. Forskning i vuxenutveckling visar emellertid att bara en liten del av dagens ledare och chefer befinner sig där. En stor del sitter fast i ett fokus på kortsiktiga mål, prestation, effektivitet, och kontroll, med ett ego som är beroende av omvärldens respekt, även om många börjat också ifrågasätta hur effektivt det egentligen är och letar efter nya svar.

 

Vertikal Ledarskapsutveckling

Ett forskningsområde i brytpunkten mellan utvecklingspsykologi, organisationsutveckling och ledarskapstuveckling är Vertikal Ledarskapsutveckling – ett område som jag själv fördjupat mig i de senaste fem åren, som en möjliggörare för en bättre framtid.

Det är också ett område som Inner Development Goals (IDGs) inspirerats av på ett förenklat sätt.

Området är, liksom alla andra forskningsområden, fullt av begrepp och teorier, men har ett antal gemensamma faktorer. Framförallt synen på människans potential liksom att mänsklig utveckling sker i en viss ordning.

Det är inte bara hjärnans plasticitet som är möjliggörande, utan också en utveckling av vår självkännedom, vårt EQ och ett expanderat medvetande.

Begreppet “vertikal” kommer från insikten att vuxenutvecklingen kan ses som en resa längs en skala av medvetenhetsnivåer. Dessa nivåer representerar inte bara en ökning av komplexitet, perspektivtagande eller förmågor, utan också en djupgående förändring i hur en individ uppfattar sig själv, andra och världen omkring sig.

På denna vertikala skala av medvetenhetsutveckling kan en individ gå från en lägre nivå av medvetande, som kännetecknas av självcentrering och traditionsbundenhet, till en högre nivå av medvetande, som är mer inkluderande, flexibel och medveten om komplexitet och sammanhang. Det är den högre graden av medvetande som kan skapa mer effektiva former av ledarskap i den värld som växer fram.

Nick Petrie, en av områdets förgrundsfigurer, skiljer i sammanhanget mellan horisontell och vertikal utveckling. Horisontell utveckling innebär att öka sina färdigheter och kunskaper inom den nuvarande nivån av tänkande, medan vertikal utveckling fokuserar på att avancera till högre nivåer av kognitiv och emotionell kapacitet och medvetande. Vi behöver både och i vår utveckling, även om vi i just denna artikeln fokuserar på det vertikala perspektvet. Se bild nedan.

 

Vertikal och horisontal lederskapsutveckling

 

 

Förgrundsgestalternas bidrag

Några betydande forskare inom vuxenutvecklingsområdet är Robert Kegan, Susanne Cook-Greuter, Bill Torbert, Jane Lovinger och Jonathan Reams. Även Otto Sharmer (Theory U) och Ken Wilbur (Integral Theory) har på olika sätt bidragit till dagens diskurs.

Min egen lärare, organisations- och ledarskapsutvecklaren Antoinette Braks, har istället specialiserat sig på att gå från teori till verklighet och att genom coachande metoder hjälpa ledare att accelerera sin utveckling.

Några korta ord om förgrundsgestalternas viktigaste bidrag kommer här (med länk till relevanta hemsidor):

Jane Loevinger var en pionjär inom studien av ego-utveckling och mogna perspektiv. Hennes forskning och modeller har bidragit till förståelsen av hur individer utvecklar sin medvetenhet och identitet över tid. Loevingers arbete har haft stor inverkan på förståelsen av personlig utveckling och dess relevans för ledarskap och organisationsförändring.

Robert Kegan är en ledande auktoritet inom området vertikal ledarskapsutveckling. Han har utvecklat teorin om subjektiv medvetandetillväxt, som beskriver olika stadier av medvetande och identitetsutveckling hos individer. Genom sina verk, inklusive “The Evolving Self” och “Immunity to Change”, har Kegan utforskat hur människor kan växa och utvecklas genom att förstå och navigera genom olika utvecklingsstadier. Jag har själv gått en tre dagars intensivkurs i Immunity to Change med Robert Kegan, som är en riktigt intressant figur. Läs mer på Minds at Work.

Bill Torbert är känd för sitt arbete med Action Inquiry. Han har utforskat hur ledare kan utvecklas genom att engagera sig i reflexiva processer och kontinuerligt lära sig av sina erfarenheter. Genom verk som “Action Inquiry: The Secret of Timely and Transforming Leadership” har Torbert betonat vikten av att integrera handling och reflektion för personlig och organisatorisk utveckling.

Terri O’Fallon är en framstående forskare som har gjort betydande bidrag genom sitt arbete med att utforska och kartlägga utvecklingsstadier och medvetenhetsnivåer hos individer. Hon har utvecklat flera modeller och instrument, inklusive STAGES-modellen och Developmental Testing Profile (DTP), för att mäta och förstå hur människors medvetande utvecklas över tid. Genom sin forskning och praktik har O’Fallon bidragit till en djupare förståelse av vertikal ledarskapsutveckling och dess tillämpningar inom ledarskapsutbildning och organisationsförändring.

Susanne Cook-Greuter har gjort banbrytande forskning inom området ego-utveckling och mogna perspektiv. Genom sina modeller, inklusive “The Mature Adult” och “The Leadership Development Framework“, har hon bidragit till förståelsen av hur individer kan utveckla sig mot högre medvetenhetsnivåer och mer omfattande synsätt. Hennes arbete har haft stor inverkan på utformningen av ledarskapsutvecklingsprogram och interventioner.

Jonathan Reams är känd för sitt arbete inom området vertikal utveckling och komplexitetsvetenskap. Han har utforskat hur ledare kan utveckla förmågan att navigera genom komplexitet och osäkerhet genom att integrera principer för systemtänkande och självreflektion. Genom sitt arbete har Reams bidragit till förståelsen av hur vertikal utveckling kan tillämpas på ledarskapspraxis och organisatorisk förändring.

Otto Scharmer är mest känd för sin teori om Theory U, som erbjuder en djupgående metod för att förstå förändringsprocesser på både individuell och kollektiv nivå. Genom att gå igenom olika faser av upptäckt, djupförståelse och manifestation, främjar Theory U en transformatorisk resa som är rotad i personlig och kollektiv medvetenhet. Hans verk, inklusive “Theory U: Leading from the Future as It Emerges”, har inspirerat många att omfamna en mer holistisk och medveten syn på ledarskap och förändring. Otto Scharmer har länge lett en spännande kurs på MIT u-lab: Leading from the Emerging Future, som jag kan rekommendera.

Ken Wilber är mest känd för sitt integrativa synsätt på medvetande och utveckling, kallat Integral Theory. Genom sin teori har han försökt att integrera olika perspektiv och discipliner, inklusive psykologi, filosofi och spiritualitet, för att förstå den mänskliga erfarenheten på ett holistiskt sätt. Wilbers arbete har inspirerat många att omfamna en mer omfattande syn på ledarskap och förändring som tar hänsyn till både individens inre resa och den yttre kontexten.

Antoinette Braks har fokuserat på att tillämpa principer för vertikal ledarskapsutveckling i praktiken, särskilt inom områden som organisationsutveckling och hållbarhet. Genom sin forskning och praktik har hon betonat vikten av autentiskt ledarskap, medkänsla och medveten närvaro för att skapa meningsfull förändring och framsteg. Hennes arbete har inspirerat många att integrera principer för vertikal utveckling i sina ledarskapspraktiker och organisatoriska kulturer. Jag har under flera år själv studerat för Antoinette och är certifierad i flera steg för transformativ coaching av både individuella ledare och grupper.

 

Redo att utmana dig själv?

Jag har själv varit snart 30 år i näringslivet, varav 15 år i ledningsgrupp i större bolag, och vet hur utmanande det kan vara. Efter många år som rådgivare, konsult och executive coach och egen företagare har jag också väglett ett stort antal chefer och ledare på vägen genom strategi, innovation, och ständig förändring. En väg som är allt annat än rak.

Sedan några år tillbaka använder jag i mitt arbete som Executive Coach också metoder för att accelerera Vertikal Ledarskapsutveckling för nyckelpersoner och ledningsgrupper parallellt med processer för strategi, innovation och transformation.

Precis som när vi tränar vår kondition och styrka så kräver personlig utveckling att vi utmanar oss själva. Att se, möta och bryta med sina inre begränsningar kan nämligen vara otroligt svårt. Det kan till och med vara rejält provocerande. Och resan är även här allt annat än rak. Men, den är väl värd det!

För visst känns det lockande att nå ett klokare, mer moget och hållbart stadium i vår egen ledarskapsutveckling där vi ser och förstår “mer av vad som är” och där vår inneboende kapacitet och förmåga att leda komplex förändring och transformation kommer till sin fulla rätt.

Förutom lång erfarenhet och en långt kommen egen vuxenutvecklingsresa, använder jag mig av en väletablerad metod för accelerering av Vertikal Ledarskapsutveckling kallad StageSHIFT. Kontakta mig gärna för att utforska om det kan vara något för dig och din ledningsgrupp.

Mer om hur jag jobbar hittar du här >>

 

 

 

About the author

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).