Lund, min farmor och ett 1900-tal i accelererande förändring
I en värld av accelererande förändring är det intressant att sakta in en stund och anlägga ett historiskt perspektiv på omvärldens förändring. Ett sätt att göra det är genom att reflektera över hur våra anfäder levde och hur samhällsutvecklingen såg ut under deras livstid.
I sådana sammanhang brukar jag tänka på min farmor Maria. Hon föddes 1908 och växte upp i Lund. I Lund bodde farmor i en sekelskiftesvilla tillsammans med tre systrar, pappa och styvmor. Hennes egen mamma dog när hon var liten. Hennes pappa var stationsförman vid järnvägen. Hushållet hade i början på 1900-talet ingen bil, telefon, elektricitet, tv, radio, tvättmaskin eller andra moderna bekvämlighet som vi idag tar för givet. På kvällarna arbetade de med handarbete, läste, spelade spel och lekte i fotogenlampornas sken. De gick på toaletten på sitt utedass, tvättade sig i handfat och badbalja med vatten som de värmde på gasspisen och de gick i kyrkan på söndagar.
Som ung vuxen utbildade sig farmor till sjuksköterska och fick fyra barn. Hennes första man avled strax innan det penicillin som skulle kunnat bota sjukdomen kom till Sverige. På något sätt startade hon om sitt liv och drev från 40-årsåldern något som utvecklades till en framgångsrik lokal verksamhet, utan att någon gång röra vid en dator eller mobiltelefon. Hennes verksamhet gjorde att hon i takt med den begynnande globaliseringen hade råd med både moderniteter och utlandsresor från 1950-talet och framåt. Så småningom hade hon rest till länder i alla världens hörn med flyg – till såväl Amerika, som Asien och Afrika.
Under hennes livstid inträffade också två världskrig, de ryska och kinesiska revolutionerna, kommunismens uppgång och fall och fackföreningarnas framväxt. Därtill utspelade sig Kubakrisen, det kalla kriget, liksom kapprustningen i rymden och den första månlandningen. I Sverige upplevde hon uppbyggandet av folkhemmet, den obligatoriska skolgången, kvinnlig rösträtt och frigörelse och den sexuella revolutionen. Därtill spreds nymodigheter som elektriciteten, bilen, telefonen, tvättmaskinen, brödrosten, telefonen, radion, elmotorn och flyget, liksom en rad andra uppfinningar som förändrat människans liv på sätt som vi idag har svårt att föreställa oss.
När min farmor gick bort efter ett långt och innehållsrikt liv hade världen dessutom redan sett en kraftig explosion av internetanvändandet och en dot.com-boom år 2000. Världen såg med andra ord oerhört annorlunda ut när hon föddes jämfört med när hon gick bort 95 år senare, 2003. Och sedan dess verkar förändringstakten ha accelererat ytterligare i takt med att nya tekniska framsteg snabbt har adderats till de tidigare. Det är ibland lätt att glömma att många av de produkter och tjänster som vi idag tar för givet då inte ens fanns. Facebook grundades exempelvis 2004 och iPhone lanserades först 2007. Min farmor hade förstås inte behövt sociala medier. Hon hade redan full koll på allt och alla i sin omgivning. Så fungerade nämligen social kontroll i små, gamla samhällen, på gott och ont.
Frågan är förstås om farmor upplevde omvärldens många förändringar som särskilt påträngande eller stressande. Troligtvis inte. Nyheter färdades inte lika snabbt som idag och förmedlades också annorlunda, med fokus på Sverige och lokala händelser genom dagstidningen, från 1925 via Sveriges Radio; och först från 1958 via tv när nyhetsprogrammet Aktuellt startade. Som kontrast förmedlas en nyhet idag näst intill i realtid via en mängd olika kanaler och källor. Vi omges istället av ett så omfattande brus och informationsflöde att vi inte orkar ta till oss allt som händer och sker. Istället törstar vi efter förenklade budskap och allt som inte är komplext.
Några bilder från Lund i början av 1900-talet
För den som bott eller spenderat lite tid i Lund kan det kanske vara lite fascinerande hur mycket som fortfarande går att känna igen av stadens karaktär från bilder tagna i början av 1900-talet. Trots att det gått mer än 100 år sedan bilderna togs. Och trots att den tekniska utvecklingen gått så fort. Själv tycker jag att det är en viktig påminnelse om att olika delar av samhället utvecklas olika fort. Byggnader och strukturer verkar med andra ord stabiliserande eller till och med inbromsande i en värld av accelererande förändring. Även med ett tillskott av nya teknologier som uppvisar exponentiell tillväxt. Verklig förändring och utveckling tar med andra ord tid, även i en värld av accelererande förändring. På alla nivåer.
Lite kuriosa: bilderna nedan är hämtade från bloggen MittLund, där en av stadens många studenter bland annat dokumenterat staden genom tiderna, ur sitt perspektiv.
PS. Upphovsrätten till det fantastiska fotot med vy över Lunds Domkyrka och den kringliggande staden tillhör Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se
About the author
Elisabet Lagerstedt
Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).