Nyfiken på Singularity U?

Singularity University, eller SingularityU Nordic som det kallas här i Skandinavien, är något jag vill att du lägger på minnet.

Elisabet Lagerstedt Jag spenderade själv stora delar av förra veckan på deras nya nordiska verksamhet i Köpenhamn. Där gick jag – tillsammans med ett 50-tal ledare och chefer från flera stora organisationer i Norden – ett ledarskapsprogram med fokus på exponentiell teknologi och de globala utvecklingsmålen.

Tanken var att låta våra hjärnor bada i alla de möjligheter som ny, exponentiell teknologi  skapar för att lösa mänsklighetens största utmaningar – och att samtidigt se affärsmöjligheterna i dem. Och tro mig, de lyckades riktigt bra!

UnknownEfter att redan tidigare försökt förstå mig på Singulariteten och Ray Kurzweil, läst boken Exponential Organizations, gått med i SingularityU Community och deltagit på SingularityU Summit visste jag ungefär vad som väntade, men blev ändå positivt överraskad över organisationens genuina fokus på att ta sig an och lösa några av världens stora utmaningar med hjälp av accelererande teknologi.

Vad är Singularity University? 

Singularity University grundades 2008 i Nasa Research Park, Silicon Valley av Peter Diamandis och Ray Kurzweil med stöd av bl a Google.

Det som ursprungligen kan sägas ha varit en think tank, har idag växt till att fungera som innovation hub, inkubator, och en etablerad institution som erbjuder utbildningsprogram och konferenser för ledare och chefer inom området exponentiella teknologier och de stora globala utmaningarna.

Med exponentiella teknologier avses sådana med accelererande tillväxt och kraften att forma hela industrier liksom våra liv. Det inkluderar exempelvis artificiell intelligens (AI), virtuell och förstärkt verklighet (VR och AR), biotech, nanotech och mycket annat. Med de stora globala utmaningarna avses både samhälleliga utmaningar som fattigdom, utbildning och hälsa, men också naturresursrelaterade utmaningar som vatten, energi och matförsörjning.

Under 2017 kom Singularity University på allvar till Skandinavien, när SingularityU Nordic öppnade ett 7000 m2 stort innovations-campus i Köpenhamn.

Det kan kanske vara intressant att veta att SingularityU Nordic drivs som en sk B-corp, dvs en organisation som har valt att certifiera sig efter strängare krav avseende exempelvis miljö, medarbetartrivsel och samhällsnytta. Man kommer därför bland annat att arrangera en non profit Student Summit med upp till 10 000 studenter i Köpenhamn sommaren 2018.

SingularityU Nordic Executive Program

En av SingularityU’s allra viktigaste uppdrag är att förbereda ledare och organisationer för framtiden. Den ledarskapsutbildning jag gick i Köpenhamn är den andra i ordningen som organisationen överhuvudtaget genomfört utanför Silicon Valley – och den första i Norden. Kursen var dessutom näst intill fulltecknad redan när den lanserades eftersom flera stora bolag – från Danske Bank till Telia – redan upptäckt behovet och möjligheterna med att förbereda sina ledare och chefer för framtiden.

28951150_2109397515767798_1898431035082829045_nUnder 34 intensiva undervisningstimmar och flera långa dagar bekantade vi oss med ett antal spännande föreläsare och specialister inom allt från AI, machine learning, VR/AR, blockchain, till framtidens medicin och utbildning. Vi fick också klämma och känna på nya teknologier i ett tech safari under ledning av Hannes Sjöblad, som själv är en bio-hacker och Chief Disruption Officer på Epicenter i Stockholm.

Parallellt med utforskandet av exponentiella teknologier hade vi också spännande föreläsningar och övningar gällande etik och moral i förhållande till exponentiella teknologier, liksom en dialog gällande framtidens globala governance med Carin Ism från Global Challenges Foundation.

Gruppen introducerades också exempelvis till verktyget Future Implications Wheel för att själva utforska de potentiella konsekvenserna av nya teknologier och hade en dialog kring innovation – eller bristen på innovation – i ”legacy organizations”, liksom ett antal spännande lösningar på problematiken, där Lowe’s Innovation Lab är min egen personliga favorit. Vi fick dessutom en inblick i Google och hur man kan skapa en långsiktig innovationskultur, liksom möjligheterna med moonshot och roofshot thinking – direkt från källan med besök från Google i Silicon Valley.

22687619_1912822502091968_847981725617296246_nSlutligen avslutade Laila Pawlak, CEO för SingularityU Nordic, med några tankar om hur vi leder och skalar upp vårt inflytande i en värld av accelerande förändring och konstaterade att det troligtvis är viktigare var vi lägger vår tid än var vi lägger våra pengar, liksom att de människor som lyckas använda teknologin till sin fördel som kommer att förändra världen: -”Humans leveraging technology will be what changes the world”.

I korthet lämnade jag Köpenhamn med en positiv känsla i kroppen. Visst borde det gå att lösa de stora globala utmaningarna med nya teknologier och god etik. Att sprida kännedomen om möjligheterna – och engagera oss själva i utvalda utmaningar – borde ligga högt på vår allas agenda.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer tycker jag att du ska anmäla dig till SingularityU Nordic Summit på Waterfront i Stockholm den 25-26 oktober 2018. Det blir den första gången som en SingularityU Summit hålls i Sverige.

22813946_1920935281280690_4505164227936443529_n

Mer information finns på SingularityU Nordic: http://sunordic.org

Du kan också läsa mer om SingularityU Nordic i DI Digitals artikel: https://digital.di.se/artikel/storbolagen-vallfardar-till-hennes-techskola-for-att-foryngras

Bilder från kursen