Strategisk fokus lönar sig – även på marknadsavdelningen

StrategiI en omvärld som är allt mer oförutsägbar och motsägelsefull finns det ett ökat intresse för medarbetarprofiler som är flexibla, snabbfotade, älskar förändring och snabbt kan anpassa sig till nya teknologier – kanske framförallt inom marknadsavdelningen. Ett intressant dilemma är emellertid att just den medarbetarprofilen istället för ökad effektivitet – och effektivare utnyttjande av marknadsbudgeten – verkar ha bidragit till att andelen av marknadsbudgeten som ”slösas bort i onödan” ökat från 37% 2006 till hela 43% 2011 enligt CEB (baserat på en benchmark i 30 Fortune 200 bolag). Orsaken är uppenbarligen att många flexibla, snabbfotade marknadsförare agerar alltför ofokuserat, försöker fånga framväxande möjligheter och på så sätt sprider marknadsbudgeten över för många områden. Något som alltså leder till minskad effektivitet snarare än ett effektivare utnyttjande av marknadsbudgeten.

Mest intressant i sammanhanget är kanske att CEB’s benchmark visar att det är de strategiskt tänkande, långsiktigt fokuserade medarbetarna som skapar de bästa resultaten. Gemensamt är att de fokuserar på företagets långsiktiga mål och att de kan ”filtrera bort” distraktion och annat som stör målfokus och genomförande.

CEB’s viktigaste råd till den chef som vill bygga ett effektivare och mer fokuserat marketing team är därför:

1)   Anställ och befordra marknadsförare med strategisk, långsiktig fokus och se till att övriga får fler och tydligare riktlinjer.

2)   Reducera resurser (tid och pengar) för insatser som inte driver företagskritiska mål.

Källa: Corporate Executive Board (CEB).

Ladda ner rapporten: http://forms.executiveboard.com/content/MLC-Surprising-Qualities-of-Marketers, eller läs en relaterad artikel.

Publicerat av

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and CEO of Inquentia, and as Executive Consultant fully focused on helping her clients surf the waves of accelerating change and navigate into the future through innovation, growth, and renewal. Always from a market and customer perspective, and together with the client team. She is also an author, blogger, and speaker within the areas of business strategy, trends, future, innovation, and change.

2 reaktioner till “Strategisk fokus lönar sig – även på marknadsavdelningen

  1. Hej Michael,
    rapporten svarar faktiskt inte direkt på det, även om det känns som en högst trolig faktor i till den minskade effektiviteten mellan 2006 och 2011.

    Vad rapporten visar är emellertid att det finns fem olika personlighetstyper som dominerar inom de undersökta marknadsavdelningarna. Den mest effektiva personlighetsprofilen – med störst andel högpresterande individer – är den strategiskt långsiktiga individen med hög fokus (som jobbar långsiktigt i linje med företagets strategiska inriktning och mål). De lägst presterande profilerna är istället de som gillar snabba beslut, mycket stimulans och action liksom ständig förändring. En gissning är att de sistnämnda ofta springer snabbt och är otroligt upptagna, men att de ofta springer i fel riktning.

    I ett samtal med Daniel Karlsson, som är Associate Director Scandinavia på CEB, menar han att de ser en tendens att CEO och marknadschefer i allt större utsträckning hellre anställer just denna snabbrörliga personlighetsprofilen till marknadsavdelningen i tron att de är rätt profiler i dagens föränderliga värld. CEB försöker emellertid tala om att det är fel väg att gå, eftersom den profilen enligt undersökningen helt enkelt presterar sämre och jobbar mindre effektivt…

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s