Framtidens marknadsföring

20 september, 2012 Reflektioner , , ,

”Marketing is dead” utropades i en artikel på ansedda Harvard Business Review’s blog i augusti: ”Traditional marketing — including advertising, public relations, branding and corporate communications — is dead. Many people in traditional marketing roles and organizations may not realize they’re operating within a dead paradigm. But they are. The evidence is clear”, sa Bill Lee, President på Customer Reference Forum och Executive Director på Summit on Customer Engagement. Artikeln skapade inte oväntat en hel del reaktioner:

”If we run out of natural resources, and are left wandering about a desert wasteland, somebody is going to compete (need marketing) for the fresh water business.”

”The last place marketing was dead was the Soviet Union where people just had to buy what was offered. As long as there’s a choice on where to buy or what to buy, marketing is a long way from being dead.”

”… marketing, is not only what a set of tactics to promote your product. It is long-term strategy and deep knowledge of your customer and your competitors. More than that, marketing is a business philosophy. So marketing cannot die. It is evolving. And is evolving towards “Integrated Marketing Communcations”. Because we don’t just market a product or a service. We market an experience.”

Faktum är att särskilt marknadschefens roll hamnat i hetluften flera gånger de senaste åren. Redan hösten 2010 förklarades marknadschefens roll till och med död i en paneldebatt på Webbdagarna i Göteborg och i en efterföljande artikel i Internetworld. ”The CMO (Chief Marketing Officer) is dead” utropades också i amerikanska Forbes i början av oktober 2012 (efter det att denna artikeln ursprungligen publicerades). Bakom artikeln låg en professor vid ansedda IMD i Schweiz.

Vad är det som har hänt? Rent konkret tror jag att debattens ursprung ligger i den stora förändring som kommunikationslandskapet fortfarande genomgår och osäkerheten i vad som verkligen är effektivt . Enkelt sagt handlar det  alltså troligtvis om svårighet att mäta effektiviteten av varje separat marknadsföringsinsats. Kanske handlar det också om att ”vem som helst” kan bli marknadsförare och att bara 30% av de som arbetare med marknadsföring har en formell utbildning inom området. Vilka företag skulle våga göra samma sak inom Finans-sidan?

Samtidigt har studier tydligt visat att företag med starka varumärken är mer lönsamma än företag med mindre kända varumärken. Därtill har det bevisats att en marknadsavdelning med rätt kompetens påverkar företagets omsättning på ett positivt sätt. Så vad är egentligen problemet?

Mitt inlägg i debatten blir förutom en önskad självrannsakan gällande rollens inriktning och fokusområden, rekommendationen att ta del av den intervju med Philip Kotler, som publicerades tidigare i år. Philip Kotler representerar i allra högsta grad ”old school marketing”, men är en otroligt kunnig och relevant person att lyssna en stund till. Intervjun reder ut vad marketing är idag, vart det är på väg och vad han anser behöver göras för att för att säkerställa effektiviteten idag och i framtiden. Massmarknadsföringens tid må vara förbi och Philip Kotlers krona må sitta lite på sned. I grunden är hans budskap och kunskap emellertid fortfarande relevant att reflektera över.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=84PewDOi5AY]

 

About the author

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt

Elisabet Lagerstedt is the founder and director of Future Navigators. As a trusted advisor, consultant, and Executive Coach, she helps business leaders navigate beyond business as usual to build Better Business and co-create a better future - through insight, strategy, innovation, and transformation. Elisabet is also the author of Better Business, Better Future (2022) and Navigera in i Framtiden (2018).