Studier av ögonrörelser

11 April, 2012 Trender

När jag började arbeta med marknadskommunikation lärde jag mig att det fanns enkla tumregler för var exempelvis rubriken skulle placeras i en annons för att skapa bäst effektivitet. Jag lärde mig också att ansikten drar till sig uppmärksamhet. Numera är det ganska lätt att ta reda på hur konsumenter faktiskt tittar på en annons, på en förpackning, på en banner eller på en hemsida. Genom att följa ögonrörelser – så kallad eye tracking – kan man nämligen jämförelsevis enkelt optimera effekten av sin kommunikation. Och ansikten verkar fortfarande fungera…

Svenska EyeTrackShop, som är världsledande inom eye tracking online, erbjuder flera spännande, snabba och kostnadseffektiva tjänster inom området. Till skillnad mot traditionella metoder som kräver speciell utrustning tar EyeTrackShop hjälp av datorns inbyggda webbkamera. Resultatet av en online studie gjord via web cam visar sedan exakt vart dina konsumenter faktiskt tittar på det material som testas, t ex en annons, en förpackning eller en hemsida. Genom att testa flera förslag mot varandra hjälper det dig att lägga dina pengar på kommunikation som fungerar.

Heat map visar vad vi tittar mest på

Med hjälp av en s k “heat-map” kan du se vilka delar av annonsen som får mest uppmärksamhet – eller vilken av de testade annonserna som konsumenten tittar mest på. Dessutom kan du genomföra studier på flera marknader parallellt på samma gång och få snabb återkoppling på hur annonsen fungerar internationellt. Det låter nästan för bra för att vara sant, men det är det inte: – “Med EyeTrackShop kan vi göra omfattande undersökningar billigt och få resultatet inom 48 timmar”, säger Magnus Linde, undersökningsansvarig på MRC Intl. som står bakom EyeTrackShop. Titta gärna på filmen nedanför mer information.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ovLEnoz3Ox8]

EyeTrackShop kan också användas för att mäta effekten av digital media, såsom banners på en hemsida. I samarbete med analysföretaget BlueCarrot har man gjort precis det. Studien byggde en analys av 500 människors ögonrörelser när de surfat på de fyra största svenska mediesiterna Aftonbladet.se, Expressen.se, DN.se och Svd.se.

– “Resultatet borde leda till att webbsiter gör om sina prislistor”, säger Magnus Linde.

Undersökningen visade bland annat att det annonsformat i sidans högerspalten som brukar kallas Outsider eller Skyskraper syns mer än de så kallade Panorma-annonserna i sidans topp. Trots det är Panorama-annonsen i många fall dyrare än annonser i sidans högerspalt. Men den största skillnaden uppvisar en mindre annons som ligger under första scroll, det vill säga den syns bara när användaren scrollar nedåt. Den annonsen sågs av 54 procent av användarna, jämfört med 73 och 83 procent som såg annonserna i topp på sidorna. Det tog också längre tid innan användaren såg den lilla annonsen, vilket är logiskt, men de tittade också kortare tid på den än på den större annonsen i sidans början.

– “De rektangulära annonserna är billigare mätt i kronor. Men om man räknar hur många som ser dem och hur länge de tittar på dem så blir de nästan fyra gånger så dyra som det större annonsformatet för att uppnå samma visuella effekt. Det väsentliga är att nästan alla har sett de stora annonserna”, säger Magnus Linde

Fler exempel på eyetrackningstudier:

Mer information:

Magnus Linde, magnus.linde@eyetrackshop.com

www.eyetrackshop.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_tracking