Framtiden är mobil. Gör en app.

14 februari, 2011 Trender

Mobil kommunikation är framtiden. Nu visar en ny studie att det för första gången någonsin såldes fler smarta mobiler än pc-datorer i slutet av förra året. (1) Därmed är appar snart högintressant för dig som varumärkesägare. Åtminstone kan det vara bra att veta lite mer om dem. Därför har jag pratat med Reza Assareh på Screen Interaction AB, som fokuserar på interaktionsdesign och applikationsutveckling.

Du som hänger med hyfsat i vad som händer i omvärlden vet redan vad en smartphone är – du kanske till och med har en själv. För dig som inte har lika bra koll: en smartphone – på svenska ”smarttelefon” eller ”pekskärmsmobil” – är en är en mobil som i princip fungerar som telefon med inbyggd dator, eller någon sorts mellanting mellan handdator och mobiltelefon. iPhone är ett exempel.

Men nu är det inte riktigt så enkelt – det finns nämligen olika operativsystem. De vanligaste heter Symbian, Android och iOS. De är ungefär lika stora marknadsandelsmässigt och gör produktionen av appar, eller program, till pekskärmsmobilen till en liten utmaning. Apparna laddas ner från programvarubutiker såsom Apple App Store för iPhone eller Android Market. En app kan kosta allt från ingenting till 1000 kronor för konsument, beroende på funktionalitet och attraktivitet och har blivit oerhört populära. Det fanns i slutet av förra året exempelvis 300 000 tillgängliga appar för iPhone. Och Apple meddelade nyligen att man nu närmar sig ofattbara 10 miljarder nedladdningar från Apple App Store. Därmed är har appar också blivit ett intressant marknadsföringsverktyg för varumärkesägare.

Trots pekskärmsmobilernas stora popularitet är hemmet – och därmed ”icke- mobilt” internet – fortfarande helt dominerande för användning av internet i Sverige; 97% av de som använder internet gör det hemma från datorn. Dessutom är det fortfarande bara 22% av mobilanvändarna som använder sin mobil för att gå online och då i första hand yngre människor i åldern 25-35 år. I första hand letar man då efter nyheter och väder eller olika praktiska upplysningar såsom t ex adresser och tidtabeller enligt rapporten Svenskarna och Internet 2010.

De flesta siare menar emellertid att framtiden är mobil. Därmed är det såklart intressant att veta lite mer om hur man gör för att utveckla en app.

Någon som vet hur man gör är Reza Assareh. Reza är Operativ Chef på ScreenInteraction i Stockholm – en digital konsultbyrå som fokuserar just på applikationsutveckling. I vanlig ordning passade jag så klart på att ställa några frågor.

-Reza, jag sitter normalt på beställarsidan. Om jag har en idé om att en app borde kunna vara en god möjlighet för att understödja en lansering av en produkt eller ett nytt koncept – hur går jag tillväga? Vad krävs av mig som beställare?

-”Oavsett om appen är guld, finns redan ute eller helt oanvändbar så är det viktigt att du säkerställer att idén förblir din. Screen Interaction träffar många startups och privatpersoner som har olika idéer på appar. Vi erbjuder alltid de som vill träffa oss sekretessavtal för att garantera beställarens trygghet. Därefter pratar vi öppet och ger vår feedback om deras idé är genomförbar och användbar.”

-Hur fungerar processen? Tar ni exempelvis även hand om kreativ utveckling, såsom idé och grafisk form?

-”Screen Interaction erbjuder till skillnad från många andra produktionsbolag strategi, koncept, grafisk design, utveckling lansering och marknadsföring av appen. Vi vill se att våra produktioner kommer ut och blir framgångsrika. Eftersom vi har lång erfarenhet inom mobilt kan vi erbjuda alla delar i processen. Titta gärna på vår hemsida för mer info: http://screeninteraction.com/tjanster/utveckling.php…”

– Hur rekommenderar ni normalt era kunder att förhålla sig till Android resp iOS? Vilken är mest relevant om jag måste välja?

-”I Sverige utgör smartphones ca 40% av den totala mobilmarknaden varav ca 700 000 är iphones. Beroende på tjänst och målgrupp hjälper vi våra kunder att lansera appen för den/de bäst lämpade plattformarna, Android, BlackBlarry, Windows Phone 7 eller iPhone.”

-Vad kan jag räkna med att det kostar att utveckla en app, all inclusive?

-”För medelstora projekt erbjuder vi en paket som består av 100h professionell arbete för ett fast pris beroende på funktionalitet i prisklassen 70 000-150 000 SEK. I paketet ingår då en strategisk workshop, koncept utformning, grafisk design, utveckling och lansering. Screen Interaction ansvarar för att få applikationen godkänd av Apple och Google samt tar full service ansvar för ev. buggar eller fel efter lansering. För större projekt estimerar vi projektet enligt en specifikation. Oftast hjälper vi till med att ta fram en spec tillsammans med kunden genom att ha strategi- och koncept workshops.”

-Hur lång tid kan jag räkna med att det tar att utveckla en app – från idé till färdig produkt?

-”Väldigt olika. Minst 1-2 veckor då Apples approval tid är ungefär 1-2 veckor. Själva utvecklingen är helt baserad på funktionalitet.”

-Hur marknadsför och distribuerar jag bäst min app till mina kunder när den slutligen är färdig?

-”Vi använder olika strategier beroende på app och önskad effekt. Screen Interaction samarbetar med olika annonseringsnätverk, mediebyråer och populära bloggar att pusha ut applikationen på rätt sätt.”

Om Screen Interaction AB
Screen Interaction är en designbyrå i Stockholm som erbjuder ett brett utbud av tjänster inom området människa-datorinteraktion med kompetens inom interaktionsdesign, webbanalys samt webb- och mobilutveckling. Mer information om Screen Interaction AB finns på http://www.screeninteraction.com

(1) http://www.idg.se/2.1085/1.367404/nu-koper-vi-fler-smarta-mobiler-an-pc-datorer

Källor:

Svenskarna och Internet, 2010, www.internetstatistik.se

http://www.idg.se/2.1085/1.367404/nu-koper-vi-fler-smarta-mobiler-an-pc-datorer

http://sv.wikipedia.org/wiki/Smartphone

http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_app

http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_App_Store