Hur smakar ditt varumärke?

I takt med ett allt högre brus i vår omvärld försöker många marknadsförare och kommunikatörer hitta nya och effektiva sätt att skapa uppmärksamhet och påverka sin målgrupp i önskad riktning. Några som tagit ett intressant nytt grepp på problematiken är företaget Foodism, som arbetar med att kombinera varumärke och mat för att skapa en unik smakprofil för ditt varumärke. Här kommer fem snabba frågor till grundarna, Vanja Franzén och Sara Westerlin.

Vanja, Foodism gör smakprofiler för varumärken – hur fungerar det?

-“Liksom en logotyp och ett företags grafiska profil skapar vi smakprofiler där vi kopplar ett varumärkes identitet, budskap och/eller kärnvärden till smak, färg, form, doft och textur. Resultatet blir en smakupplevelse i tapasformat som väcker mersmak och kan förflytta ätaren tillbaka till varumärket även i andra situationer.”
På vilket sätt kan det hjälpa mig som marknadsförare att göra en smakprofil på ett varumärke som inte associeras med mat, t ex varumärken som SEB eller OddMolly?
-“Syftet är att skapa fler referenser kring varumärket. En smakprofil öppnar upp en ny kommunikationskanal som skapar ytterligare dimensioner. Den skapar möjlighet för företag att prata om sitt budskap på ett avspänt sätt, samtidigt som kunden tar in det med alla sina sinnen. Företag, oavsett bransch, bör dra nytta av att människor tycker om att äta – särskilt när det bjuds, och se potentialen i den gemensamma aktivitet som mat bidrar till. Förståelsen kring vikten av sinnesmarknadsföring växer enormt och det är viktigt att se vad användning av mat kan ge. Eftersom smak och doft är starkt kopplade till våra känslor kan vi nå fram på ett djupt och ofta känslomässigt plan. Och det är oftast huvudsyftet i marknadsföring – att nå både hjärna och hjärta. Att mat och dryck kan trigga igång alla våra sinnen samtidigt ger oss unika möjligheter att skapa kraftfulla helhetsupplevelser.” 

I vilka sammanhang kan en färdig smakprofil användas? Kan ni ge några exempel.
-“Konferenser, kundmöten, mässor, internt på företag exempelvis under varumärkesbyggande eller utvecklingsdagar, event, produktlanseringskampanjer osv.”
Har ni någon erfarenhet från att på något sätt digitalisera smakprofiler för att använda dem på internet (t ex via bild, ljud, film)?
-“I en smakprofil ingår även text och bild för att användas på tex hemsida eller i tryckt material. Eftersom konceptet är upplevelsebaserat uppnås bästa resultat vid fysiska event då smakprofilen äts och tas in i kroppen, men som komplement kan det fungera i reklamfilm där smakupplevelsen kombineras med budskapet (genom dialog/berättarröst eller ljud/bild) och kan tex avslutas med ätarens positiva aha-reaktion.”
Avslutningsvis är jag (med glimten i ögat) lite nyfiken på hur IKEA smakar. Själv tippar jag på svenska köttbullar, kan det stämma?
-“Vi får gå länge än så, i våra ögon är IKEA numera mycket mer än bara köttbullar…”
Mer information om smaksättning av varumärken och Foodism finns på http://www.foodism.se/